...neiscusiti, dar care isi doresc din toata inima sa se intoarca spre lucrarea binelui, un element de baza este sa se intareasca in rugaciune si sa se foloseasca de pavaza tainelor Bisericii, pentru ca vrajmasul e foarte vigilent. Parerea de sine a unui om de secol XXI, cunoscator de psihologie, care se complace in suficienta discursului religios despre iubire e foarte periculoasa.
Diavolul nu a iesit la pensie😊.
El te poate lupta in chip ascuns, inducandu-ti ganduri si stari de confuzie, apatie sau aversiune pe care nu esti pregatit sa i le atribui lui, ci crezi cu tarie ca iti apartin si te caracterizeaza. Daca intri insa intr-un program serios de curatire interioara altfel te vei regasi si alta putere vei avea pentru a face faptele iubirii de aproapele si a duce cu bucurie crucea pe care o ai.
Doamne ajuta! Ecaterina, crezi ca de multe ori psihologia se bate cap in cap cu a fi crestin adevarat? Crezi ca sub scuza asta a "invata sa te iubesti mai mult" se ascunde un egoism cultivat opus jertfei de sine?
ReplyDeleteNu cred ca se bate cap in cap, dar de multe ori e folosita prost: daca acel "invata sa iubesti" este o pretentie de la altul si nu de la tine insuti, e clar o masca a egoismului
DeleteMultumesc.Parca ai scris despre mine...
ReplyDeleteAs avea o intrebare care ma macina de mult timp. Da, e dumnezeiesc sa iubesti pe cei de langa tine si sa faci faptele iubirii fata de ei, fapte care implica bani (pt pragatirea de mese, de cadouri etc), timp si dragoste daruita. Pana aici totul e clar, mai ales daca la inceput o faceai cu dragoste stiind ca faci pentru Hristos care e in aproapele tau. Insa ce faci daca persoanele respective (gen fini) care sunt castiga mai mult decat tine, dar sunt f "economi", spun clar ca ei nu pregatesc mese pentru altii, dar se auto-invita la tine la cele mai importante sarbatori si alte evenimente si pe tine nu te invita mai niciodata? Cum sa dispara durerea din suflet, in contextul in care iti e rusine de rusinea lor si tot ii primesti la tine in casa si te comporti cu ei ca si cu Hristos... insa cu durere, pt ca stii ca Hristos nu s-ar comporta asa. Ei spun clar ca isi economisesc bani..Cand l-am nascut pe primul copil, m-au intrebat "cat costa" un copil pe luna..Cand le convine lor si ii avantajeaza, ne spun clar ca suntem nasii lor (pt a-i ajuta), insa ei nu ne-au propus niciodata ajutor concret nici cu copii nici cu altele, stiind ca stateau la 10 minute distanta de noi si noi eram singuri, fara niciun ajutor.. Iertare ca m-am lungit atata, insa de mult timp voiam sa pun intrebarea asta si niciodata nu am avut curajul pana acum. Multumesc pentru eventuale reactii/sfaturi.
ReplyDeleteEu as discuta deschis si pasnic aspectele astea cu ei si i-as refuza politicos daca se autoinvita. E clar ca nu poti face fata cu pace acestui tip de profitori, deci mai bine ii eviti. Chiar daca e vorba despre rude, cred ca intrevederile trebuie sa aiba loc atunci cand ambele parti sunt dispuse.
DeleteEi stiu ca una din regulile nescrise este ca nasii sa isi primeasca finii. Incearca sa te linistesti sa ii primesti cu dragoste de fiecare data, sa pregatesti atat cat poti pregati fara eforturi mari si Dumnezeu va lucra. Pentru a nu va tulbura incercati sa faceti mese mai modeste, poate doar o gustare uneori. Se zice ca crestinii trebuie sa fie primitori de oaspeti ( nu ca eu as fi)
DeleteSa ii primeasca la o nevoie sau problema de cuplu, nu sunt datori sa faca petreceri cu ei
Deletenu petrecere lumeasca cu timp petrecut inpreuna
DeleteIn masura in care ei simt nevoia, pot la fel de bine iesi impreuna la o plimbare, fiindca inteleg ca stau aproape unii de altii.
DeleteAcestui "invata sa TE iubesti mai mult" (despre care intreba cineva mai sus) n-am reusit sa-i gasesc un loc in crestinism. Mi se pare o cutie a Pandorei foarte, foarte subtila si discreta.
ReplyDeleteMa gandesc ca a avea iubire de sine ar putea fi denumit a iubi chipul lui Dumnezeu din tine, a ști sa păstrezi distanta de lucrurile vătămătoare (acțiuni, oameni, decizii ). Toate atributele de lepădare de sine etc pot fi folosite fără alte filtre în manastire, dar ca și cu iubirea dintre soți (aveți articole și pe tema ăsta - ca nu poate fi rigiditate în familie ) și aceasta iubire de sine,a chipului lui Dumnezeu, cred cu tărie ca poate feri tinerii de alegeri nefericite ,știind ca sufletul,ei,sunt valoroși și ajuta în familie prin o comunicare mai eficienta intre soti, care sa îl sensibilizeze și sa îl pună pe gânduri pe cel care greșește. - am comentat la alt articol decât cel cu iubirea de sine.
ReplyDeleteEroarea dvs e ca folositi cuvantul "sine" cu seminifcatie diferita in cele doua expresii: iubire de sine si lepadare de sine.
ReplyDelete