Asa este, toate granele trebuie fermentate inainte pentru a pierde acel acid fitic, care impiedica absorbtia calciului. De aici painea cu maia si cerealele fermentate. Suntem atat de departe de o mancare simpla si sanatoasa...
Si atunci cu mamaliga cum ramane? Sa renuntam cu totul la ea? Contine acid fitic chiar daca o facem din malai de moara, care nu este grisat? Nu imi dau seama cum l-am putea pune la fermentat dinainte...
De fapt, ovazul nu contine in mod natural gluten, dar daca a fost cultivat pe terenuri unde inainte a fost cultivat grau, de exemplu, sau daca a fost procesat cu aceleasi echipamente ca si graul, e posibil sa fie "contaminat" cu gluten. (Asta asa, ca o completare)
Asa este, toate granele trebuie fermentate inainte pentru a pierde acel acid fitic, care impiedica absorbtia calciului. De aici painea cu maia si cerealele fermentate. Suntem atat de departe de o mancare simpla si sanatoasa...
ReplyDeleteSi atunci cu mamaliga cum ramane? Sa renuntam cu totul la ea? Contine acid fitic chiar daca o facem din malai de moara, care nu este grisat? Nu imi dau seama cum l-am putea pune la fermentat dinainte...
ReplyDeleteMalaiul nu contine gluten si deci nu trebuie fermentat. Grau, secara, orz, ovaz , toate contin gluten.
ReplyDeleteDar daca le consumam expandate nu cred ca e nevoie sa fie fermentate (nu stiu ca o fi de ne/sanatos procedeul de expandare)
https://soundcloud.com/radioot/predica-pr-florin-stamate-la-moartea-fiicei-lui-teodora?fbclid=IwAR30uTyDS5UM6AqhfCVXu-BFYYsJPhLxt_t9YPpgZE8yBIl9tRAiVIdqiLg
ReplyDeleteDe fapt, ovazul nu contine in mod natural gluten, dar daca a fost cultivat pe terenuri unde inainte a fost cultivat grau, de exemplu, sau daca a fost procesat cu aceleasi echipamente ca si graul, e posibil sa fie "contaminat" cu gluten. (Asta asa, ca o completare)
ReplyDelete