Saturday, May 16, 2020

80%...

... din perioada de izolare am petrecut-o in propriul apartament si in jurul blocului. Daca stau sa ma gandesc bine mi s-a parut chiar placut si odihnitor. Limitarea miscarii a fost o reducere a imprastierii mintii in grija de multe si a risipirii energiei pe iesiri fara rost. Nici nu cred ca as avea nevoie zilnic de mai mult spatiu decat atat. O exceptie cand si cand pentru cumparaturi sau pentru a merge la biserica sunt mai mult decat suficiente.

Aceasta constatare mi-a fost prilej de a reflecta la relatarile altor femei, care denotau o tensiune interioara foarte mare pe motivul restrictiilor libertatii de miscare.
Se pare ca nu tuturor le este drag propriul camin, si asta spune multe despre viata lor in general. Pentru revigorarea vietii de familie mi se pare esential ca femeia sa invete sa isi iubeasca locuinta si sa fie motivata sa  investeasca (iar barbatul sa o sustina financiar in acest demers) in amenajarea si ingrijirea ei. In ultima instanta, ar trebui sa simta, chiar si la nivel atavic, rolul "cuibului" in cresterea si dezvoltarea speciei.

Eu sunt o fire mai solitara de fel, imi place viata linistita si asezata si poate de aceea nu am dificultati in a gravita perioade indelungate in jurul propriei locuinte. Imi place sa gasesc si sa cinfectionez elemente prin care sa asemuiesc micul meu apartament cu o chilie pustniceasca. Desi e plin de glasuri de copii, de jocurile si muzicile lor, exista si momente de pace in care rugaciunea si citirea celor sfinte isi gasesc aici mediu prielnic.

Nu exista o reteta generala, dar cred ca, mai ales dupa experienta recenta in care am interactionat mai mult ca niciodata cu locuinta personala, ar trebui ca fiecare dintre noi trebuie sa se mobilizeze in sensul de a o transforma intr-un spatiu agreabil, confortabil, estetic si functional in acelasi timp, pentru intreaga familie.

Cred ca numai cei desavarsiti sau cei foarte neglijenti pot face abstractie de felul in care se prezinta "habitatul" lor. Si mai cred sincer ca un interior in care sa ne fie drag sa ne intoarcem nu este neaparat o chestiune covarsitoare financiar, cat o solicitare a ingeniozitatii, flexibilitatii si entuziasmului creator al celor in cauza.

2 comments: