... pasiv-agresiva a N se poate concretiza in mai multe forme de manifestare:
*O privire cu subinteles este aleasa ca expresie pentru ca este pe cat de rapida si eficienta in inducerea unei stari emotionale negative destinatarului, pe atat de discreta in public, unde trece usor neobservata de altii.
*Afisarea unei dispozitii proaste, fara niciun fel de justificare. Nu spun niciun cuvant agresiv, dar transmit prin gesturi, mimica si privire ostilitate, nervozitate, nemultumire etc. Partenerul empatic presupune in mod eronat ca e vinovat cumva de starea proasta a N si ca e responsabilitatea lui sa il inveseleasca. Dupa ce se molipseste efectiv de bosumflarea N, victima incepe sa fie apostrofata de N ca fiind mereu indispusa.
*Mici greseli intentionate. Sunt facute pentru ca, desi N nu iti refuza rugamintea, sunt deranjati de faptul ca le ceri ceva. Se simt intr-o pozitie inferioara, simt ca le dai ordine si nu suporta ca tocmai ei, manipulatorii, sa fie "pusi" la treaba. Ca urmare fac special lucrurile pe jumatate sau in bataie de joc ca sa înțelegi la nivel subconștient ca altadata sa nu mai formulezi cereri.
*Tacere impusa. Cand fac ceva gresit sau cand se comporta urat, in loc sa isi asume responsabilitatea pentru faptele si atitudinea lor, N te pedepsesc prin aceasta tacere fiindcă ai incercat sa ii determini sa admita ca nu au procedat corect. Te tratează ca si cand nu ai exista. Acest lucru este foarte distructiv emotional, iar ei il prelungesc pana te aduc in pragul disperarii. Cand in sfarsit iti permit sa comunici cu ei esti atat de bucuros incat dai uitarii motivul neintelegerii initiale.
*Barfa. N tes intrigi, umbla cu vorba de la unul la altul, infloresc adevarul sau chiar mint, te separa de prieteni, te fac sa te certi cu oameni cu care, de altfel, te-ai fi inteles foarte bine.
*Lipsa de punctualitate este o problema nelipsita a N, mai ales in cadrul programului cu si pentru familie. Timpul este valoros si a fi punctual reprezinta un mod de a respecta oamenii. N folosesc lipsa de punctualitate ca pe o arma. Ca sa te frustreze mai mult N nu isi cer scuze pentru asta niciodată, nu dau explicații, iar daca mentionezi ceva despre neseriozitatea lor te fac sa pari exagerat si neintelegator.
*Te ignora in public. O fac subtil, astfel incat ceilalți sa nu isi dea seama. Iesi cu N in societate si nu iti acorda nicio atentie ore in sir, timp in care sunt preocupati sa para sarmanti si sociabili cu tot restul lumii. Nimeni nu spune sa nu vorbeasca cu altii (asa cum insinueaza N daca le reprosezi ceva) dar chiar si atunci cand vrei sa te apropii de ei incearca sa te excluda din conversatie, acaparand atmosfera in mod brutal (vorbesc peste tine, schimba subiectul in mod brutal, nu iti raspund la ceea ce le spui).
Nu ma omor sa notez aici chestii ca sa aiba lumea material didactic pentru a judeca aproapele, ci ca sa deschid ochii cui pateste asta in mod constant ca are de a face cu un posibil psihopat. Cu asa ceva nu se glumeste...
Cu toții avem cate ceva din caracteristicile enumerate despre N, plus alte boli sufletești. De aceea, oamenii vindecati sunt sfinți. E bine să conștientizăm si sa ne delimitam de povară pe care in mod eronat ne o putem lua asupra noastră la interactiunea cu oameni mai mult sau mai puțini bolnavi sufleteste si in acelasi timp sa cercetăm si paiul nostru. De asemenea, chiar si cand cineva isi constientizeaza lipsurile, urmează o luptă crâncenă, mai ales cand deja are copii de diverse vârste. Ia si vezi cate lipsuri ai, concomitent cu : educa bine copiii,nu iti judeca părinții, nu judeca sotul, doar del limitează te ,roagă te, fa si toate ale casei si ale lumii. A, in acelasi timp, nu te compara cu altii. Reteta succesului, timp de preparare: o viata de om.
ReplyDeleteSa nu confundam: una e sa ai cate ceva, alta este sa recunosti un portret complet al N
ReplyDeleteIntamplator, in paralel cu cele pe care le citesc aici, am dat peste acest articol care prezinta si o alta latura a narcisismului, una care este un produs subtil al societatii actuale:
ReplyDeletehttps://laroseroseblog.wordpress.com/2019/12/22/dictatura-ego-ului-de-mathias-roux/
Este o abordare mai mult filosofica, preocupata de aspecte sociologice. Pe mine ma intereseaza mai mult latura psihiatrica detaliata concret, aplicabila in identificarea precoce a N deghizat. Multumesc de recomandare, oricum!
ReplyDelete