...am auzit de lepadare de sine, de golire de sine, de "cel dintai dintre pacatosi sunt eu", de "eu sunt vierme si nu om", de "nevrednic cerului si pamantului si acestei vieti trecatoare" sau cel mult de "nu mai traiesc eu, ci Hristos traieste in mine" sau "toate le pot intru Hristos cel care ma intareste", dar de conceptul de stima de sine nu.
Nu te uiti si asculti unde trebuie Ecaterina. Ca doar la tv, in libertati, bloguri si haha-eli pe facebook tot crestinii scriu. Nu suntem noi popor crestin ortodox?! :))
ReplyDeleteLasand ironia la o parte si uitand-ma in propria ograda jalea ma apuca. Offf
Conceptul respectiv se subînțelege din porunca "Iubește-l pe aproapele tău ca pe tine însuți!"... nu mă pot raporta la altul corect cât timp față de mine însămi nu mă raportez cum trebuie.
ReplyDeleteȘi se mai subînțelege privind chipurile Sfinților, de exemplu din fotografiile Sf Nectarie, ale Sf Luca al Crimeei observăm demnitatea pe care o evidențiază, stima de sine nu le-a lipsit niciodată, cu siguranță! Ca să ajung să simt real starea de umilință expusă în rugăciunile gândite și scrise de alții trebuie să mă cunosc foarte bine pe mine, altfel sunt vorbe în vânt... Sunt prea grele pentru noi, femeile de azi, cuvintele acestea!
Iubirea fireasca de sine (nu vorbim de cazurile patologice) ar trebui sa fie un model pentru a intelege iubirea de aproapele. Totusi, de multe ori chiar aceasta iubire de sine este o piedica pentru iubirea de aproapele. Aceasta denota ca nu iubirea de sine faciliteaza iubirea aproapelui, ci iubirea de Dumnezeu.
ReplyDeleteFirea noastra cazuta, aplecata spre cele rele din tineretile ei nu are nimic vrednic de stima. Ceea ce trebuie sa iubesc in mine si sa respect la aproapele este chipul lui Dumnezeu din el, asa cum iubirea de trupul personal se face din perapectiva faptului ca el este templu al Duhului Sfant.
Foarte Adevărat .
DeleteHristos a lăsat lepădarea de sine pentru mântuire. El însuși s a lepădat de sine pana la moarte si aceasta este Calea . Astazi simțurile sunt sinele, ghimpele dat de satana. Din nefericire, omul nu poate sa.și micșoreze eul ca sa.L crească pe Hristos în aceeași măsură pentru ca are o continua nevoie de plăcere, are nevoie sa se respecte din ce in ce mai mult. Evita durerea, tăierea sinelui. Oamenii acum aleargă la cursurile de dezvoltare personala pe bani mulți devorand momeala diavoleasca :"stima de sine", "sinele fals " și "sinele adevărat " in locul Sfintei Liturghii. Sfanta Scriptura nu trebuie nici completata și nici înnoita . Hristos a lăsat toate Bune foarte. Dar diavolul se bucura enorm ca omul pierde timpul prețios pentru mântuire respectand marea instituție: sinele. Asa au cazut ingerii si au devenit demoni. În locul Chipului lui Hristos din om rămâne anxietate pentru ca orice ai face nu poți satura puiul de naparca:" stima de sine".:( Și uite așa mai plătești un curs de dezvoltare personala alergând după vânt. Oameni dragi, pe Hristos îl găsiți plângând în Potir pentru voi, doar micșorați sinele ca sa va umpleți de El. Smerenia te înalță. O ai doar dacă pui sinele tău la picioarele oamenilor prin mila și dragoste.
Și dacă cineva are dubii în legătură cu a respecta sau nu sinele mergeți la duhovnic și cereți sfatul binecuvântat altfel puteti duce la pieire mulți oameni sfatuindu.i sa se stimeze. Nu e o joaca.
Cred că fiecare înțelege altceva prin conceptul respectiv, căzând în extreme specific feminine :-D. Dumneavoastră v-ați pus sinele la picioarele oamenilor prin milă și dragoste și v-ați smerit, sau ați făcut-o autoadmirativ?
DeleteSuntem foarte stimabili (de sine) prin măreția cuvintelor noastre... Nu a sfătuit nimeni pe nimeni să se stimeze, ci să se cunoască. Sf Nectarie a scris sute de pagini pe tema cunoașterii de sine, să le cercetăm și să înțelegem!
Păi la fel trebuie să înțelegem și stima de sine, asta spuneam și eu.
ReplyDeleteEu inteleg conceptul de ”stima de sine” intocmai ca ”iubirea fireasca de sine”, chiar in ideea pe care o exprimati la finalul explicatiei de deasupra. Nu stiu ce anume se promoveaza sub forma ”self-esteem” sau intelegem noi gresit, cazand in inselare sau in exagerare. Dar sigur tuturor ne lipseste echilibrul permanent, osciland intr-o directie sau alta. Andreea
ReplyDeleteEu am gasit undeva explicatia ca,daca te iubesti pe tine inseamna ca vrei mantuirea, inseamna ca te lupti cu patimile,inseamna ca te ingrijesti sa inmultesti talantul primit de la Dumnezeu... deci iti recunosti calitatile si le pui in valoare fara sa te mandresti... caci " ce ai, sa nu fi primit de la Dumnezeu?" Nici minte, nici putere, nici talent, nici cunostinte,caci daca nu primeai capacitate intelectuala si memorie nu ramaneai cu nimic din tot ce ai invatat.
ReplyDelete