...pe maica Siluana, intr-o conferinta despre rabdare. Pe cat imi place mie de ea, pe atat nu o agreeaza sotul meu. Nu insist sa intreb de ce, ca nici nu ma foloseste sa aflu.
Amuzant este ca ma surprind pe mine comportandu-ma ca o mica infractoare din cauza asta😅. Ma feresc oarecum de el, desi stiu ca fac un lucru binecuvantat si ca discursul maicii ma ajuta duhovniceste.
mie Maica Siluana mi-a schimbat viata, mi-a deschis ochii, m-a facut sa inteleg multe lucruri.Recomand tuturor Seminarul Iertarii si toate cartile maicii.Dumnezeu s-o tina si sa-i dea multa sanatate si inca mult timp printre noi!
ReplyDelete😂😂am patit-o si eu!
ReplyDeleteVai, același lucru e si la noi in familie! Si pe lângă maica Siluana, mai este un părinte pe care il citesc/ascult doar cand sunt singura din același motiv. Nu- i mai dau numele ca poate smintesc pe cineva.
ReplyDeleteha! si la noi e asa cand ascult un anumit parinte...la care de acu renuntai si eu ca ii stiu deja toate raspunsurile tip :) Maica Siluana mi-a schimbat si mie viata!
ReplyDeletePărintele îți citește blogul? 😁😁😁
ReplyDeleteNu prea e curios. Oricum, nu cred ca e motiv de stres pt el ce am scris aici.
ReplyDeleteLa fel e si la noi in familie. L-am intrebat pe sot daca in locul ei era "taica Siluan" care sa spuna aceleasi lucruri, ar mai fi avut reactia asta de respingere? Si cu sinceritate spontana mi-a raspuns: "Probabil ca nu." Eu de aici trag concluzia ca unii barbati au probleme cu femeile care incep sa faca lucruri pe care pana de curand doar barbatii le faceau (in cazul acesta: sa se remarce in mod public ca purtatoare si transmitatoare de intelepciune in biserica).
ReplyDeleteNu stiu daca e bine sa gandim asa (ca unii barbati au probleme cu femeile care incep sa faca lucruri pe care pana de curand doar barbatii le faceau); considerand asa lucrurile, ne pozitionam, din start, pe pozitii ostile si avem sanse sa nu mai vedem lucrurile corect.
ReplyDeletePe maica Siluana n-am ascultat-o niciodata, nu stiu cum este. Am dat, in schimb, peste sfaturile date cu blandete, ale unei alte maici (Maica Gavrilia Papaiannis).
Suntem diferiti, ni se potrivesc lucruri diferite, nici macar n-am putea avea acelasi duhovnic. Scopul cred ca este sa reusim sa ne pastram credinta nealterata, sa nu o luam razna in credinta noastra, pe nesimtite - fiecare pe calea lui, ascultand oamenii care il sensibilizeaza.
Maria, aparent corect ceea ce spui, doar ca nu ai fost de fata la conversatia Alinei cu sotul ei. Pentru a ne pastra pacea nu e indispensabil sa facem ca strutul si sa nu admitem ca exista misoginism.
ReplyDeleteIarta-ma, Alina, daca te-am suparat.
DeleteCand am scris comentariul, gandul meu n-a fost sa scuz sau sa ignor misoginismul (care exista uneori si la oameni credinciosi). N-am fost de fata si nu stiu in ce ton a fost discutia. Si chiar si dac-as fi fost, tot poate n-as fi putut prinde corect nuantele.
Gandul pe care l-am avut cand am scris a fost acela ca, in cadrul Bisericii, cuvantul unui parinte (deci barbat) poate inspira mai multa incredere pentru ca are in plus harul Preotiei si, daca se straduieste sa aiba o viata crestineasca, are sanse mai mici sa greseasca dpdv teologic. La modul general, ca grad de incredere. Asa gandesc si poate la asta se gandesc si unii barbati atunci cand isi exprima o rezerva, nu neaparat sa consideram ca e vorba de misoginism din start.
Stai linistita, Maria. Nu m-ai suparat. Dar nu sunt de acord in continuare cu faptul ca o femeie poate fi considerata ca fiind mai putin de incredere ca transmitatoare de intelepciune teologica fiindca nu i se acorda harul preotiei. Misogonismul,desconsiderarea femeii, exista din plin in cadrul oamenilor practicanti. Si pentru ca maica Siluana puncteaza si lucrul asta, dar si pentru altele o iubesc.
DeleteUltima conferinta a maicii Siluana:
ReplyDeletehttps://www.youtube.com/watch?v=YbCMX1dPZfk