...ideea de a initia un demers juridic prin care sa cerem reformularea exprimarii din "certificat de deces" in "certificat de trecere la cele vesnice" (sau orice sintagma similara) pe motiv ca noi nu credem ca omul trece in nefiinta, prin urmare ne simtim ofensati sa ni se inmaneze un act referitor la cei dragi in care se mentioneaza ca sunt morti?
Asa cum altii se simt ofensati de urarea "Craciun fericit!" sau "Hristos a inviat!" in mass-media, altii sunt stingheriti la "gender" de faptul ca mai sunt inca toalete separate pentru sexe diferite, altora le stau in gat crucile din spatiul public, si noi ne simtim ofensati de o multitudine de ateisme si paganisme pe care ni le servesc stapaniile acestei lumi.
Ideea nu este a mea. As fi fost doar interesata sa iau pulsul comunitatii crestine cu care comunic on-line. Mie mi se pare o dorinta legitima, dar sunt sceptica in privinta succesului unei eventuale operatiuni concrete in acest sens.
Avand in vedere ce "succes" a avut redefinirea familiei, care era de un interes mult mai mare, initiativa aceasta va avea aceeasi soarta. O sa fie ceva de genul "Asa a fost mereu si n-a deranjat pe nimeni, de ce ar trebui schimbat acum?"
ReplyDeleteAsa simt si eu.
ReplyDeletePoate doar ca nefiind in contradicitie cu interesele altor grupuri sociale (asa cum a fost cu familia) ar putea fi acceptata mai usor.
ReplyDeleteUn nonsens de genul "Tara arde și baba se piaptănă", din exces de zel. Putem face altceva :să fim atenți la ce expresii folosim noi insine și să corectam explicând cu blândețe pe cei care le folosesc, expresii ca "a trecut în neființă"...
ReplyDeleteDecesul se referă la încetarea funcțiilor organismului, deci la moartea trupească, fără nicio trimitere la viața sufletească. Dacă modificarea constituției în favoarea familiei întemeiată intre un bărbat și o femeie nu a avut niciun succes, aceasta chiar e o bătaie de cap lipsită de sens...
Mda, sunt lucruri mult mai importante de reglat
DeleteCred ca amestecati mere cu pere. Nu ati putea cere asta, asa cum nici un budist nu poate cere un certificat pe care sa scrie ca a plecat doar temporar si ca va reveni sub o alta forma. De ce nu faceti din asta o initiativa bisericeasca, sa primiti pe langa certificatul de deces un certificat, eliberat de preotul ortodox, care sa spuna exact ce doriti?
ReplyDeleteParca atunci cand mi-am facut buletin au cerut si declararea religiei. De ce nu ar tine cont pt fiecare cetatean de religia lui?
ReplyDeletecred ca se refera la ființă biologică. ca si certificatul de nastere e emis cand se naste omul fizic nu atunci cand se naste sufletul adica el cu adevărat. fiind vorba de existenta biologică poate sa ramana cum e. ar rămâne incorect certificatul de nastere :))) cred ca e timpul de plecat genunchii la rugăciune si cam asta e concluzia.
ReplyDeletealtfel na...doar se stie textul preferat din zilele noastre. " a plecat la îngeri. e într-o lume mai buna. e înger si se bucura" nu zau?! de unde stii. :)))
Bună seara, ca răspuns la întrebarea dvs.,imi permit sa vin cu o alta întrebare.
ReplyDeleteOare câți romani credincioși creștini ortodocsi mai exista defapt, nu ce scrie în buletine și în diverse declarații către stat?
Si eu zic ca aici sa ii includem și pe cei care sunt aproape de Biserica,fiindca dacă ii triem și pe aceștia mai rămân o mana de oameni...
Sincer, eu nu ma așteptam ca acest referendum sa nu treacă. Mi s-a părut o întrebare banala și de bun simt adresata unui popor care se autodeclara creștin ortodox. E ca și cum ai întreba dacă cerul e albastru, dacă sângele este rosu. Ar fi fost un cadou frumos făcut de către noi noua romanilor cu ocazia centenarului, un prilej de a sărbători unirea prin credinta, pacat ca nu a fost sa fie.. :(
Am cunoștiințe din afara tarii care au mers în alte localități sa voteze, iar pe majoritatea celor de aici nu i-am convins sa facă 2 pași, din motive politice sau dintr-unul din motivele stupide oferite de propaganda antireferendum. Cel puțin cu aceasta ocazie s-a văzut clar cum oamenii, indiferent de pregătire, sunt practic victimele mijloacelor de manipulare în masa. Mihaela