...cu maia. Cu asa ceva ma "joc" in ultimul timp impreuna cu copiii mai mititei. Sunt facute fara nicio documentare prealabila. Trebuie totusi sa ma mobilizez sa caut care e secretul prescurelelor perfect modelate, uniform pufoase si impecabil coapte.
O, asta chiar v-as ruga, imi doresc si eu mult, dar cum imi lipsesc si talentul, si tehnica, m-as bucura sa am un model!:) Oana
ReplyDeleteSi mie imi lipsesc😊
ReplyDeleteSi imi lipseste si timpul
din ce am descoperit eu până acum...aluatul să fie vârtos, să nu fie lăsat mult la crescut după prima frământare, la a2a frământare să nu mai fie pusă multă făină pt ca arata ca si cum ar fi un aluat ”batran”, la 1 kg de faina eu pun 25 gr de drojdie, am auzit de cazuri cu jumatate din drojdie tot la 1 kg de faina si aratau mai frumoase decat ale mele, am incercat si eu sa fac maia si sa o tin dar cu tinutul mi-a fost mai greu din cauza programului..pt forma eu am niste discuri de portionare, rotunde si cu acelea le tai si pe cele mici si pe cele mari...cam atat..psa Andreea
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
DeleteEu le formez și le pecetluiesc imediat după frământare și apoi le mai las 10 minute să crească așa, cu pecete, cât timp se încălzește cuptorul.
DeleteEu nu le-am lasat sa creasca decat cateva ore (sunt cu maia si merge m greu) iar in tava cum le-am "stampilat" cum le-am pus la copt.
ReplyDeleteProblemele mele ar fi ca:
- fata aluatului se rupe, nu ramane fina
- in sectiune nu sunt omogene, ci au bule din loc in loc. Am vazut prescurele rusesti. Erau ca pufuletii, fara goluri mari de aer.
- as vrea sa aiba coaja mai moale, dar nu stiu sa fac asta la un aluat vartos. Voi incerca sa le umezesc cu un pulverizator spre sfarsitul coacerii si sa le las m putin in cuptor.
da e binbe ca la sf, cand sunt scoase din cuptor sa fie ”mangaiate ” cu un pic de apa
Deletedar de intepat nu le intepati? eu le intep in extremitatile crucii cu o scobitoare, cele rusesti sunt facute si cu masini speciale, pr meu a folosit odata, erau asa de vartoase incat nu se imbibau de vin pe deantregul
Ba da, le intep in m multe locuri. Nu stiam ca e un proces automatizat. De asta sunt asa reusite. Pr meu nu a folosit si nu cunosteam acest aspect.
DeleteBuna idee cu discurile. Voi folosi niste palnii, ca discuri nu prea am
ReplyDeleteFolosiți forme de gogoși (sunt Fackelman la Kaufland, în 3 dimensiuni, din inox) sau un pahar mai larg la gură sau chiar un bol de-al copiilor cu marginea subțire, depinde de cât de mari doriți să le faceți. Pentru a scoate bulele de aer se înțeapă prescura cu un ac lung (o agrafă de birou îndreptată și spălată) înainte de a le pune la copt. Pentru a nu crăpa mai lăsați-le 5-10 minute la temperatura camerei după ce ați pus pecetea, cât să se bombeze puțin, le pulverizați cu apă apoi le coaceți la temperatura joasă timp de 15 minute, deschideți cuptorul și pulverizați din nou apă pe suprafața lor și creșteți temperatura, lăsându-le încă 10-15 minute.
ReplyDeletePentru o coajă moale, prescurile se fac cu două zile înainte de a fi folosite, se lasă la răcit acoperite cu 2 prosoape apoi se pun la frigider învelite în folie alimentară transparentă (eu asa procedez, e și igienic și la biserică nu trec prin 20 de mâini...)
ReplyDeleteSi eu le invelesc in folie. Si colaceii pt pomenire ii invelesc, din motive de igiena, cum ai spus
DeletePână veți ajunge să fiți mulțumită de rezultat veți proba muuulte sugestii ale altora. Pentru inspirație căutați și pe Youtube, prescura se numește "prosphora" (eventual cu mențiunea "with sourdough starter"), veți învăța multe de la americani, greci, ruși.
ReplyDeleteDaa, am mai vizionat tutoriale prosphora acum vreo doi ani, dar am uitat si, din pacate, am ramas doar la stadiul acesta pana acum.
ReplyDeleteLe intep si eu cu o scobitoare din loc in loc, unde se intersecteaza liniile acelea.
Adevarul e ca eu le coc ca pe paine, doar la foc iute de la inceput si pana la sfarsit.
Un sfat pentru ca coaja sa ramana subtire si moale. Dupa ce puneti prescurile/painea in tava presurati faina peste ele( fara zgarcenie, oricum se scutura dupa ce se coace) si dati usor cu mana. Apoi le lasati 20 min sa se odihneasca in tava, urmand ca apoi sa le puneti in cuptor la 150 grade 40 min.
ReplyDeleteCand le scoateti, le scuturati le lasati sa stea sub un prosop pana se racesc. Eu asa fac si painea si iese coaja subtire ca cea de magazin.
Poate va vine in sprijin:
ReplyDeletehttps://www.facebook.com/prescurasicolac/
Mi.ar placea sa inteleg si ratiunea pentru care se fac anumite operatiuni. De ex lasatul prescurilor sa creasca cu pecetea deja pusa mi se pare un factor care estompeaza modelul imprimat, fiindca in acest timp ele nu se odihnesc, ci cresc, suprafata superioara bombeaza si inscriptia devine mai putin vizibila.
ReplyDeleteAici depinde numai de elasticitatea aluatului, de gradul de afanare al făinii (nu recomand pe cea pentru cozonaci), și mai ales de adâncimea inscripției de pe pecete. Pecețile mele au 0,5 cm adâncime.
DeleteApoi care e logica dupa care alegeti temperatura? Un foc moderat necesita timp mai indelungat de coacere si stiam ca produce o coaja mai tare (se usuca treptat). Avantajul lui ar fi ca nu produce o umflare brusca a aluatului si, prin urmare, se pastreaza forma dorita.
ReplyDeleteCoaja va fi mai tare atunci când se coace la o temperatură mare, încercați, probați, experimentați...
DeleteTotuși, 150 de grade mie mi se pare foarte puțin, eu coc inițial la 170 de grade, apoi încă 10 minute la 190 (aragazul meu este electric și aleg la cuptor programul de ventilare cu temperatura distribuită uniform din toate direcțiile).
150 grde e un foc moderat pt a coace paine la cuptor.
ReplyDeleteEu fac prescuri, aluatul 1kg faina, 1plic drojdie,sare...drojdia o pun într-un pahar cu apa călduță (200ml)o amestec bine și după o pun peste faina și sare, le amestec...iau un alt pahar cu apa și doar ud mereu mâinile în el si amestec aluatul, la început aluatul e fărâmițos, dar udand mereu palmele aluatul va deveni elastic și foarte îndesat, când pare destul de "legat" se pune la crescut 1ora,dupa se mai amesteca, se formează formele, punem pecetea și le mai dam la crescut, înainte de a fi puse în cuptor se înțeapă cu o scobitoare în cele patru colțuri,tava se tapeaza cu faina și se bag la cuptor 170-180°,30minute
ReplyDelete