...ne distram cu o viroza digestiva a carei manifestare principala e diareea. Chiar si dupa ce am trecut de faza acuta am ramas cu un tranzit accelerat. Din cauza asta unii dintre copiii mari nici nu au putut merge la biserica.
La noi bisericile nu au ca anexe niste wc-uri decente pentru credinciosi. Este cate o cabina din aceea albastra in apropiere, dar acolo e ingrozitor de murdar. Cine vine dis de dimineata la slujba sta duminica la biserica vreo 4 ore. In rastimpul asta, mai ales daca ai ceva probleme, se cam simte nevoia unei vizite la toaleta.
O alta "anexa" a carei nevoie am simtit-o, mai ales pe vreme urata, ar fi un spatiu in care te poti retrage cu copiii mai mici care plang/tipa la slujba sau care au nevoie sa fie schimbati. Tot acolo s-ar putea parca si carucioarele fara sa incomodeze pe nimeni.
E usor de zis, dar mai greu de pus in practica. E nevoie de spatiu, de fonduri si de personal care sa se ingrijeasca de toate astea.
Interesant ca vorbesti despre sta. Si eu ma simt afectata de lipsa unui spatiu potrivit pentru copii la biserica. Am 3 copii mici pe care i-am facut pentru ca am ales sa traiesc ortodox, dar de cand a aparut al treilea nu o prea mai pot partcipa la slujbe deoarece nu exista un spatiu potrivit pentru cei mici si nici nu ma mai simt bine venita cu ei in biserica. Ma simt foarte frustrata si nu mai am nici o tragere de inima sa merg la biserica. Ma simt discriminata pentru ca am copii. Adica eu fac copii pentru a respecta regulile iar apoi sunt pedepsita pentru asta.
ReplyDelete:)
ReplyDeletePe mine m-a intors inapoi portarul de la bisericuta mitropoliei spunand ca nu am voie cu copii inauntru.
Pe undeva e de inteles ca omul cand vine la slujba vrea liniste. Daca intelegi ca lucrarea ta are un anumit specific nu te mai deranjeaza ca nu mergi la liturghie ca un om fara copii. Te cerceteaza harul lui Dumnezeu si daca stai mai putin sau chiar deloc la slujba.
In primul rand vreau sa iti multumesc, draga Ecaterina, pentru tot ceea ce impartasesti cu noi.Este o jertfa ceea ce faci sau cel putin eu asa simt. Chiar zilele astea imi puneam intrebarea de ce unii parinti vin doar la impartasit cu copiii sau in alte cazuri stau prin curtea bisercii. Ideea mea e urmatoarea: pana sa inceapa sa mearga copilul, il putem tine in biserica in port-bebe. Slava Domnului, se poate sta cam toata slujba. Apoi dupa ce incepe sa mearga pana la 2 ani si cateva luni este putin mai dificil pentru ca nu intelege ca trebuie sa nu alerge in biserica. Insa cerand ajutorul Maicii Domnului si incredintand copiii in mana Sa si explicandu-le foarte mult ca ne rugam, parintele se roaga, sfintii se roaga etc, zic iarasi ca se poate sta cam toata Sf.Liturghie. Eu te admir, Ecaterina, ca desi nu mergi, din cate inteleg, in fiecare duminica la biserica, simti ca primesti Har si putere. Suntem fiecare diferiti si Dumnezeu ne daruieste in functie de neputintele noastre ceea ce ne este de folos ca sa putem razbi prin greutatile vietii.Sa va traiasca familia frumoasa si sa fiti binecuvantati cu cele mai alese daruri si binecuvantari! Andreea
ReplyDeleteAlina, e o etapa a vietii care cere mai multa jertfa in privinta asta. Te inteleg foarte bine pentru ca si eu am trecut prin revolta asta, am si plans uneori. Ca una care L-a cunoscut tarziu pe Dumnezeu, nu apucasem sa ma bucur prea mult de slujbe, ca am inceput sa fiu retinuta la domiciliu de binecuvantarile mele de copii. Ce ma mai vaitam, eram nemultumita, comentam, carteam...o mai fac si acum... Dar, cum spune si Ecaterina, cu timpul incepi sa primesti har si cand stai acasa. Parintele Cleopa spune ca e o Liturghie si ce face mama cand are grija de copiii pe care i-a dat Dumnezeu. Iti va da Dumnezeu si perioada ta, cand vei sta numai la slujbe. Atunci vei duce dorul mirosului de prunc plamadit din iubire. Curaj, rabdare si bucurie iti doresc!
ReplyDelete