Friday, May 15, 2015

Papam

pe cand faceam cunostinta cu lingurita
un bebe aproximativ gluten free :)
Am inceput diversificarea de Pasti. M-am inspirat de aici
Una dintre ciudateniile preferintelor culinare ale lui Gheorghita este galbenusul crud. Refuza si scuipa piureul de legume in care amestec un galbenus fiert. Acelasi piure + galbenus crud il mananca pe nerasuflate.
O alta particularitate a felului in care l-am hranit, comparativ cu fratiorii lui, ar fi ca i-am introdus mai intai iaurtul si apoi laptele ca atare. A mancat si ghee si untura si ulei de masline.
De dragul probioticelor i-am dat cand si cand cantitati infinitezimale :) de bors crud.
Dupa toate astea are scaune perfect normale.
Are 6 dinti de la 5 luni. In rest e un bebelus obisnuit.

9 comments:

  1. Interesant cu galbenusul.. confirma studiul acela care s-a facut acum multa vreme cu copiii mici care mananca doar ce si cat le trebuie.

    ReplyDelete
  2. Dincolo de 'beneficiile' mult trambitate pe site-uri/bloguri de pseudostiinte, consumul de ou crud poate fi periculos, mai ales la sugar. Oricat de bine ati cunoaste gaina si oul produs de ea, riscul de salmoneloza exista si e mai important decat eventualele beneficii. Iar daca va asumati riscul, poate nu-i intelept sa spuneti si altora, sa va urmeze exemplul!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eu am dat unui copil care nu consuma ou sub nici o formă...cam 2 ani și n-a făcut salmonela nicodată...nici măcar nu m-am gândit la asta ci numai la beneficii :)
      o mamă cu 5 copii

      Delete
    2. Cazurile particulare nu au relevanta, oamenii hranesc copiii cu multe dubiosenii cu gandul la 'beneficii'. Eu am comentat pentru a face o completare, care mie mi se pare importanta din punct de vedere medical, despre riscurile consumului de ou crud.
      Daca in locul meu ar fi comentat o mama al carei copil are diabet zaharat de tip 1, debutat dupa o infectie cu Salmonella, ar fi avut comentariul mai multa relevanta fata de subiectul discutat?

      Delete
  3. Si cazurile de infectii cu Salmonella dupa consum de oua crude nu sunt cazuri particulare? Va sa zica de regula se face diaree dupa consum de galbenus crud si eu sunt un caz particular fericit...

    ReplyDelete
  4. PS asta nu e un blog stiintific, nici pseudostiintific si nu-mi propun sa conving pe nimeni de nimic.
    Daca acest caz particular al meu ar contribui la realizarea unor statistici mai apropiate de realitate m-as bucura. E bine sa se realizeze si un feedback intre lucrarile oamenilor de stiinta si obiceiurile culinare ale clasei proletare ai carei membri au probabil o flora intestinala diferita de a semenilor lor mai rafinati...

    ReplyDelete
  5. Nici n-am zis ca ar fi un blog (pseudo)stiintific...
    Ba sigur ca sunt cazuri particulare, dar nici despre ele nu vorbeam. Am spus doar ca exista un risc statistic pe care ati ignorat sa-l precizati, lucru care mie mi se parea normal, avand in vedere ca va bazati spusele si pe autoritatea de medic, nu doar pe cea de mama!
    Si sigur ca vreti sa convingeti (si nu e nimic rau in asta, e foarte bine), altfel n-ati scrie un blog public...

    ReplyDelete
  6. Postarea e o relatare despre copilul meu si nu vad de ce trebuie sa fie normal sa introduc date statistice in ea (?!) In fine... ceea ce pentru unii pare normal, pentru altii e dubios.
    Nu ma recomand nimanui ca fiind doamna doctor X si nu scriu din perspectiva asta. Poti considera ca nu sunt medic. Sincera sa fiu, ma simt cumva rupta de lumea medicala adevarata.

    Cat despre incercarea de a convinge, repet: nu am avut aceasta intentie. Vezi vreo diferenta intre un vanzator care-si expune marfa si altul care insista sa o cumperi?

    Daca scriu un blog public nu inseamna ca vreau sa lansez o noua orientare in diversificarea bebelusilor. In viata de zi cu zi nici nu fac mare caz de inceperea diversificarii. E o chestie pe care am mai trait-o de inca 6 ori si notez micile diferente intre preferintele copiilor mei, atata tot.

    ReplyDelete
  7. Ce folcos frumos ai in pozaa! Sa fie sanatos si sa creasca mare! Ma uit la poze si imi dau seama cum zboara timpul, eheeee....

    Cat despre reguli, desi am un singur copil, am inteles ca fiecare copil e unic, fiecare caz e unic, fiecare moment e unic. Si pe mine copilul m-a invatat ca un corp neafectat de gusturi/reclame/obisnuinte va sti sa zica stop, va sti ce ii place, va sti cand ii e foame si cand nu. Apoi crestem si incepem sa fim intoxicati de idei si presiuni dinprejur si se atenueaza aceste 'instincte'.

    Cat despre oua crude si salmonella, din ce stiu un ou proaspat si necrapat nu are sanse de contaminare - porozitatea cojii nu permite sa intre in interior salmonella. Dupa spargere se recomanda consumarea lui in cateva minute si nu cateva ore ( eu fac maioneza de ani de zile cu un ou crud si am intrebat si medic belgian, si medic roman, si apoi am inceput sa studiez).

    Ca o remarca personala, cand imi e frica atunci nu risc. Consider ca frica este cel mai rau lucru ce mi-l pot face - mecanismele declansate interior, de catre frica duc la agitatie, somn prost, sensibilitate si boala.

    ReplyDelete