Monday, November 18, 2013

Cum si ce...

gatesc in post?
Greu lucru sa raspund la intrebare...Nu gatesc in mod constant in acelasi stil. Depinde ce idei despre nutritie ma bantuie in perioada respectiva :) si cata ravna am ca sa le pun in aplicatie.

Ca si particularitate mentionez ca nu gatesc doua feluri nici macar la pranz, ci mancam pe saturate din ceea ce este gatit. Pentru cina gatesc de obicei dupa-amiaza. Folosesc robotul de bucatarie. Am un aragaz mare, lasat aici de fostii proprietari pe care eu l-am vazut ca pe un dar de la Dumnezeu, fiindca pe fostul aragaz nu incapeau bine oalele unele langa altele.
60 / 60cm


Prefer fierturile in care adaug ulei dupa ce s-au racit, in  farfuria fiecaruia. Mancam paine facuta de mine cu maia. Nu mai gatesc deserturi cu zahar (de zilele de nastere ale copiilor fiica mea cea mare e incantata sa pregateasca ceva dulce). Cei care nu tin post mai primesc din cand in cand lactate si oua, dar nu gatesc special pentru ei, ci consuma mancarurile de legume pe care le mancam noi.

Cred ca simplitatea e sanatoasa si pentru trup si pentru suflet. Momentan ma inspira o lectura care descrie amanuntit cam ce mancau niste asceti contemporani si sunt tot mai convinsa ca e un lucru necuviincios ca un crestin sa investeasca prea mult timp sau prea multi bani (fiecare se nevoieste cum poate) pentru a manca. Din aceast motiv ma invart intre cartof, fasole, orez, ciuperci, varza, vinete (+/- ceapa, usturoi, morcov, bulion, ulei) si, bineinteles, cereale, muraturi, nuci, seminte si fructe. Ceaiurile din plante indulcite cu miere sunt si ele prezente zilnic pe masa. Fulgii de ovaz sunt singurul ingredient de post pe care-l folosesc in plus fata de ceea ce avea bunica la indemana.

Si totusi... contradictoriu cu ceea ce am enuntat pana acum, mi-am propus sa incerc in acest post fulgi de drojdie. Sunt curioasa daca vor simti ceva bateriile mele vesnic descarcate :)

2 comments:

  1. Imi place simplitatea...ptr ca ai amintit de fulgi de drojdie, eu am dat recent peste o reteta de condiment care ii are ca ingredient principal si pe care o apreciaza toata familia, o tinem pe masa si o folosim ca pe piper sau in loc de vegeta in mancare...asa mananca si copiii, altfel nu ar pune gura pe ea... uite reteta e de aici http://gohealthy.hopetv.org/chicken-like-seasoning si unde scrie italian seasonigs, eu pun cate un varf de lingura din toate ierburile aromate:busuioc, cimbru, oregano, maghiran, rozmarin, patrunjel...daca nu sunt chiar toate ingredientele, nu e nimic, iese oricum buna si sanatoasa... :)
    Antonia.

    ReplyDelete
  2. Buna, Ecaterina! Nici nu stii cata forta poti sa inspiri unora (asa ca mine...). Vreau sa te intreb cum ai facut/crescut maiaua, de la zero? Merci!
    Madalina

    ReplyDelete