Sunday, June 23, 2013

Menstruale

Ciclurile menstruale abundente si prelungite sunt un fenomen destul de des intalnit in primul an dupa menarha la fetite. Am avut si eu problema asta in adolescenta si vad ca si fetele mele mari repeta istoria, cu cate un ciclu de 14-17 zile. Din fericire pana acum a fost doar cate unul.

 In general sunt de principiu sa nu reprim cu medicamente ceea ce intreprinde organismul pana la autoreglarea perioadei menstruale. Am mai intrebat si alte mamici si mi-au confirmat si ele ca au avut incidente de genul asta cu fetele lor. Una dintre ele a avut pe parcursul primului an toate ciclurile cu durata de 2-3 saptamani, iar dupa aceasta perioada lucrurile s-au normalizat. Cu toate astea nu am putut sa nu intervin deloc, fiindca mi s-a parut ca "pacientele" mele pierdeau prea mult sange. Le-am dat Clorocalcin si ceai de cretisoara si de coada calului si  efectul a fost vizibil: de la a schimba un tampon super absorbant la 2 ore (noaptea aveau nevoie de paturici absorbante pe pat) in doua zile nu a mai fost nici strop.

Mi-am propus sa facem si o cura cu ceai de coada soricelului, despre care se spune ca e un remediu extraordinar pentru probleme in sfera genitala.

25 comments:

  1. Eu am avut probleme din astea tarziu, si am descoperit niste capsule din plante, Normoflux de la Fares, f bune si cu efect. Mai e si extractul din mladite de zmeur, a fost bun pana l-am descoperit pe acesta din urma.
    Antonia

    ReplyDelete
  2. Lohiile de dupa nastere m-au tinut cam 7 saptamani, e normal? si desi alaptaze exclusiv la san acum am ciclu la numai 2 luni jumatate dupa nastere,cu dureri destul de intense,ce sfat imi dati, multumesc

    ReplyDelete
  3. Ecograf intravaginal. Eu am patit asta la ultima nastere, cu 8 sapt de lohii si era un rest placentar (polip) care a terbuit chiuretat.

    ReplyDelete
  4. Doctorul mi-a prescris ergometrina pentru sangerarea de care v-am scris in comentariul anterior ( la ecograful intravaginal nu s-au depistat resturi placentare, dr a spus ca e vorba de o falsa menstruatie). Nu imi afecteaza lactatia egometrina?

    ReplyDelete
  5. Doamne ajuta! As vrea tare mult sa stiu ce face mama daca e la menstruatie, poate sa mearga sa isi impartaseasca bebelusul sau mai bine sa nu mearga in fata sfantului altar? Dar atunci ramane copilul neimpartasit. Multumesc frumos!

    ReplyDelete
  6. In timpul perioadei de curatire lunara eu nu merg la biserica deloc. Copilul are alte 3 duminici in care se poate impartasi, sau poti ruga pe cineva sa ti-l duca la altar.

    ReplyDelete
  7. Multumesc pentru raspuns!

    ReplyDelete
  8. Recent am auzit vorbind Parintele Tanase de la Valea Plopului despre acest subietc la o conferinta....adica despre curatirea lunara si intrarea in biserica, despre lehuze etc...Lehuza nu se spurcata....atat ca si femeia ce are scurgere lunara....ca e o tampenie sa nu aprinzi candela pe motiv ca ai scurgere...sau sa nu stergi icoanele de praf...a zis ca se pune accent pe obiceiuri in loc de esenta....bine ar fi, dna ecaterina sa cititi pe undeva ce zice...

    ReplyDelete
  9. Daca citesti putin pravila vei constata ca e indicat ca femeile cu scurgere lunara sa nu intre in biserica sau sa se impartaseasca. Despre aprinderea candelei acasa nu vorbeste nimeni.
    Parintele poate sa aiba parerile lui. Nu sunt obiceiuri pagane, sunt randuieli stabilite de oameni cu viata sfanta.
    Cred necuratia respectiva marcheaza modul de inmultire a neamului omenesc consecutiv caderii protoparintilor nostri. E un mod de aducere aminte a izgonirii Evei din rai.

    ReplyDelete
  10. Nu poate sa aiba parintele parerile lui....nu ii e permis asa ceva...nu stiu daca stiti treaba asta...un preot trebuie sa respecte ceea ce scrie in carti...nu poate sa aiba parerea lui personala. Aceasta conferinta a fost prezidata de IPS Teofan...deci nicicum intr--un cadru care sa permita ca oricine sa aiba parerea lui.
    Eu m -am referit la faptul ca puneti prea mare accent pe treaba cu ciclul lunar si ca NU mergeti CHIAR deloc la biserica in acele zile...la asta m am referit, nu v-am indemnat sa va impartasiti sau altceva in Sf Biserica.
    E o binecuvantare ca femeia sa aiba ciclu, nu e motiv de stat acasa.

    ReplyDelete
  11. Exista canoane (Sf. Dionisie Sf. Timotei) care specifica faptul ca femeia nu intra in biserica in perioada respectiva. Parintele are parerile lui, pareri care coincid cu ale multor preoti contemporani care nu prea tin la anumite canoane bisericesti. Regret, dar prefer sa dau crezare pravilei. Cumparati-va o carte care contine astfel de dreptare ale vietii bisericesti si veti vedea ca nu inventez ceea ce afirm.
    In plus in biserica a existat aceasta traditie de care vorbesc eu din timpuri stravechi, si doar mai nou au fost cateva opinii cum ca aparitia tampoanelor absorbante anuleaza orice interdictie de genul.
    Eu asta am de zis pe tema necuratiei femeii. Nu e un subiect de maxima importanta si nu inteleg de ce va pripiti sa trageti concluzia ca eu pun accentul pe problema asta. Chiar nici nu m-a preocupat vreodata dupa ce am stabilit cu duhovnicul ce am de facut.

    ReplyDelete
  12. Unde dai si unde crapa! Am zis eu ca a zis parintele Tanase sa intri in biserica in perioada cu ciclu???am zis ca cu SIGURANTA trebuie mers la biserica in acele zile...nu neaparat in biserica, ci se poate sta si in pridvor sau afara...si ca cu siguranta nu merita atata atentie acest ciclu lunar incat sa te impiedice sa mergi la biserica. asta am zis....citeste mai bine altdata.Garantat nu e un preot cu mentalitate contemporana...intereseaza-te de el si apoi vorbeste la adresa lui, te rog!
    Sunteti o femeie din genul celei care a intrebat de pr tanase si de IPS Teofan la conferinta.....am calculator acasa, net, ce sa ii zic copilului sa nu stea la pc???? IPS a inceput a rade subtil...in timp ce Pr Tanase a facut o comparatie...foarte pe intelesul acelei dne, ii arati unui barbat o femeie goala, si apoi nu i o mai dai!:)
    asa face si acea dna cu copiii ei. IPS a confirmat. ca nu poti avea ceva in casa de genul acesta si sa nu dai la copii, in timp ce tu butonezi zilnic pe pc...Important e cum ii educi si cum ii supraveghezi orele si site-urile pe unde intra. Asa faceti si dvs, in alt sens alegoric bineinteles.

    ReplyDelete
  13. Nu am vorbit despre parinte cu gand de judecata special la adresa lui, ci despre ceea ce am inteles eu ca sustine el. Nu-l cunosc personal pe parinte, puteai spune parintele X, si pentru mine era acelasi lucru.
    Eu am inteles altceva, pentru ca atunci cand zic "ma duc la biserica" gandesc "in biserica", nu in parculetul dimprejurul bisericii unde inevitabil te saluti si schimbi o vorba, doua, cu toti cunoscutii care intra inauntru, la slujba.
    Daca nu ai boxe ca sa auzi slujba afara nu cred ca e mai altfel decat acasa, daca in timpul acesta oricum te rogi doar pe metanie (acasa se mai pot si citi alte rugaciuni si, personal, ma pot aduna mai usor la cele duhovnicesti).
    In plus, daca e vara, mai merge, dar daca e ploaie sau ger si mai ai si un copil mic dupa tine, nu mi se pare cea mai buna varianta statul in pridvor (aici intra in discutie rezistenta fizica a fiecaruia).
    Dupa cum bine sugerezi, importanta e inchinarea in duh.

    ReplyDelete
  14. Eu cred ca cea care insista si e frustrata e insasi "doamna"care se ascunde sub anonimat si tot incearca sa arate Ecaterinei ca vezi doamne nu e bine sa stea acasa cand e la menstruatie.Dar are DUHOVNIC,ce te intereseaza pe tine ca sta sau nu acasa?Vezi mai bine de ale tale,ca poti merge la biserica sa stai in curte cand esti in perioada si sa stai la barfa cu alte enoriase,sau mai stiu eu ce si sa mergi doar sa bifezi ca ai fost prezenta.Oare asta e important?Fatarnicia cred ca e masca prea des folosita de asa zisii nostri crestini practicanti.Si nu uita doamna sau domnisoara anonim ca sf Siluan zicea "atunci cand te rogi neincetat lumea intreaga devine biserica"!!
    Crina...

    ReplyDelete
  15. DAR PE tine ce te intereseaza ce ma intereseaza pe mine?! Nu te inteleg! Eu ziceam doar ca prin faptul ca a zis ca sta acasa, multe dne si preotese vor lua acestea litera cu litera si vor sta acasa...nestiind ca dna Ramona totusi nu sta si doarme in timpul SF LITURGhii. Prin ultima postare a Dnei RAmona s a lamurit totul...deci nu mai era necesara atentia oferita de Dna Crina!

    ReplyDelete
  16. Doamne ajuta!
    Sunt o mamica ce-si alapteaza copilul, si mi-a venit menstruatia prima oara dupa nastere dupa ce ne-am programat concediul la mare si nu putem schimba datele, deci menstruatia o sa vina chiar in zilelle de concediu. As vrea sa iau ceva care sa micsoreze zilele de menstruatie, pot lua ceai de cretisoara si coada calului, dat fiind ca alaptez? Sau clorocalcin? Multumesc.

    ReplyDelete
  17. Otravitoare nu sunt :-) Ia si tu cate putin si vezi cum reactioneaza bb.

    ReplyDelete
  18. La cat timp de la inmugurirea sanilor ar trebui sa ma astept sa apara pria menstra? M-a luat prin surprindere si am fost putin...dezamagaita cand am constatat, ca la doar 10 ani, fetei mele au inceput sa ii creasca sanii. Speram sa inceapa cat mai tarziu pubertatea(am citit pe undeva ca e mai bine pentru sanatate sa inceapa cat mai tarziu).

    ReplyDelete
  19. Pot trece si cativa ani. In jur de 12 ani mai nou, fetele au menarha. Stiu de la colegele copiilor mei, de la mamici prietene.

    ReplyDelete
  20. ... de la o cunostinta care e endocrinolog si e consultata de mamici in cazuri de pubertate precoce.

    ReplyDelete
  21. Asadar, pubertatea incepe cand incep sanii sa creasca putin sau cand apare menstra?

    ReplyDelete
  22. Intai apar cresterea sanilor si schitarrea pilozitatii pubiene, apoi prima menstruatie. Toate aceste modificari caracterizeaza pubertatea. Si fata mea de 10 ani are transformari somatice. Eu nu ma ingrijorez, fiindca la fel arata si colegele ei.

    ReplyDelete
    Replies
    1. E adevarat, ba multe colege au transformari de anul trecut si acum sunt mult mai vizibile. Cred ca am asocitat aceste modificari cu aparitia imediata a primei menstruatii si mi s-a parut muult prea devreme. Vedem ce se mai intampla...
      Multumesc pentru raspuns! Doamne ajuta!

      Delete