...mea paine cu maia, inceputa sub impulsul unei dragute de postari
Citind retetele profesionistilor ma simteam depasita, dar postarea de aici m-a incurajat.
Am cam facut-o dupa ureche, aproximand cantitatile. A iesit comestibila ;-) si mai aromata ca painea cu drojdie facuta cu aceleasi fainuri ordinare ne-bio. Am avut nesimtirea sa folosesc apa de la robinet la maia, dar a mers. Totul e sa ai tupeu.
De asemenea
cam arsa (fiindca dumneaei de 1kg a fost coapta intr-o noapte, la fel ca suratele ei drojdioase de 2,5 kg, de catre onor sotul meu, neatentionat de schimbarea de tactica introdusa de mine) |
destul de pufoasa |
din comert |
Citind retetele profesionistilor ma simteam depasita, dar postarea de aici m-a incurajat.
Am cam facut-o dupa ureche, aproximand cantitatile. A iesit comestibila ;-) si mai aromata ca painea cu drojdie facuta cu aceleasi fainuri ordinare ne-bio. Am avut nesimtirea sa folosesc apa de la robinet la maia, dar a mers. Totul e sa ai tupeu.
De asemenea
prima smantana cruda |
prima urda din lapte crud prins |
Laptele il cumperi de la cineva care mulge vaca? Eu inca nu pot trece de bariera asta, trebuie sa fierb laptele. Il luam de la dozator, ce-i drept, dar n-as avea curaj nici pe ala de la tara, parca, sa-l beau asa, desi il mai gust.. Smantana cum ai facut-o?
ReplyDeleteFelicitari pt. paine, si eu imi doresc sa fac paine cu maia, vazusem reteta pe jurnaldenutritie.ro si pe aia voiam sa o fac.
Il cumpar de la o fina de la tara. Si eu am stat cu inima cat un purice, desi femeia mi-a zis ca-l bea si ea crud.
ReplyDeleteAm si avut o spaima, fiindca a doua zi dupa prima administrare de lapte dulce nefiert grigo a avut un scaun cu sange rosu (cu stare generala excelenta, fara dureri de burta, fara nimic). M-am sfatuit cu o pediatra si mi-a zis ca e cel mai probabil alergie la lapte. Probabil la iaurt, fiind mai scindat, nu se manifesta la fel de zgomotos (poate doar hemoragii oculte).
Smantana se ia de deasupra laptelui crud lasat 24 de ore la prins.
Si le mai dai lapte crud in conditiile astea?
ReplyDeleteNoi aseara am intrat in posesia unei sticle de lapte de la tara care parea nefiert si am inceput sa il folosesc asa, sub influenta.. :)
Stiu ca din laptele nefiert se mai poate lua bacilul de tuberculoza, si am auzit ca laptele ar trebui fiert minim trei minute pt a distruge bacilul. Bineinteles, daca il are, la noi la tara au fost verificate vacile recent. Dar, totusi e o cale de a lua tuberculoza, daca vaca are microbul...
tuberculoza intestinala mai exact :)
ReplyDeleteStii cumva, vaccinul care se face in maternitate pt tbc acopera si forma asta de tuberculoza?
ReplyDeletedaca vaccinul ar proteja, ar acoperi si aceasta afectiune, fiindca e vorba de acelasi microb cu diverse localizari
ReplyDeletepardon, aceeasi specie:)M.tuberculosis si M. bovis
DeleteDar are vreun sens sa va asumati asa riscuri mari ? Asa mari beneficii pentru copii are laptele asta nefiert sau smantana oare?
ReplyDeleteSi are si grasime full pentru un copil presupun. Colesterolul la maturitate il vor lupta mult mai greu daca inca de pe acum se alimenteaza asa.
Doar daca economic vorbind nu isi poate permite o familie un lapte controlat (laptele , nu vaca) asta e , ne facem cruce si le dam. Stie Dumnezeu ca nu avem alltceva, dar altfel mie mi se par enorme riscurile pe care si le asuma adultul ce face alegerea.
Painica arata foarte bine, sa o mancati sanatosi.
http://www.raw-milk-facts.com/tuberculosis.html
Deleteriscurile sunt voit exagerate de sistemul sanitar, bacteriile din lapte nu sunt 100% vinovate de tuberculoza. In toate timpurile s-a consumat lapte crud (fara sa fie pandemii).
http://www.westonaprice.org/farm-a-ranch/risk-of-bovine-tb-from-raw-milk-consumption?
qh=YTo5OntpOjA7czozOiJyYXciO2k6MTtzOjc6InJhd25lc3MiO2k6MjtzOjQ6Im1pbGsiO2k6MztzOjc6Im1pbGtpbmciO2k6NDtzOjU6Im1pbGtzIjtpOjU7czo2OiJtaWxrZWQiO2k6NjtzOjg6Im1pbGtpbmdzIjtpOjc7czo2OiInbWlsayciO2k6ODtzOjg6InJhdyBtaWxrIjt9
Untul de tara se face din smantana de pe laptele prins nefiert si nu cred ca cineva se gandeste ca isi asuma riscuri cand il mananca sau il da copiilor.
DeleteSi la tara oamenii au obiceiul de a da o cana de lapte nefiert, proaspat muls, copiilor, pt. ca este f. sanatos asa..
Acum in comert toate sunt pasteurizate, dar asta nu inseamna ca este cea mai fericita varianta.
Arata tare bine painea asta. La noi facem in casa paine de peste 20 ani, asa ca deseori nici nu mai stiu ce gust are paineam din comert. Mai mult cand vin acasa in tara nu mi-e deloc usor sa mananc painea burete din comert. Sora mea imi tot arata o paine mai speciala decat alta, dar eu le simt pe toate burete. Numai la manastiri mai gasesc paine adevarata. Cand am plecat din tara painea era ...paine, chiar daca se intarea repede.
ReplyDeleteNoi acasa, facem cate o tura de 6 paini din 2kg faina, le taiem felii si le punem in pungi in congelator. Copiii cand se mai grabesc iau painea si o prajesc direct in prajitor.
Doamne ajuta
Doamne ajuta ,in legatura cu laptele de vaca ,eu am crescut la tara ,parintii mei aveau totdeauna macar o vaca ,laptele care il consumam mereu era proaspat si nefiert,niciodata nu s-a pus problema ca nu ar fi sanatos acum la varsta maturitatii colesterolul
ReplyDeletemeu este sub limita admisa deci nu vad nici o problema .
Am doi copii care se hranesc cu lapte de vaca cumparat de la o vecina care are vaci la tara ,nu fierb laptele il tin in frigider doua trei zile ,copiilor le place mai mult asa si cred ca este si mai sanatos
Avem un prieten de familie care mereu a insistat sa le dam copiiilor lapte nefiert ,dansul spune ca e mult mai sanatos si fiind o persoana cu credinta mereu ne reaminteste vorbele parintelui Arsenie Boca care spunea (nu stiu exact in ce carte )ca atunci cand avem dubii asupra unei bauturi sau mancari care o folosim sau care ne este servita sa facem semnul Sfintei Cruci deasupra continutului si cu sguranta nu vom pati nimic (poate nu am folosit exact cuvintele parintelui insa cam aceasta este ideea )
O seara linistita tuturor ,C.A
te rog, spune-mi, la maia ai folosit faina de secara, bio, exact asa cum scrie acolo ? Eu prima data intelesesem ca se foloseste faina de secara si faina de grau, dar era exprimarea oarecum ambigua (Pt. mine, care vreau totul negru pe alb si si mai si daca se poate :) ) dar citind si la comentarii am vazut ca se face doar cu faina de secara si apoi se intretine, in timp, cu faina de grau. Tu cum ai procedat?
ReplyDeleteam mentionat ca ingredientul principal a fost tupeul :) , apoi da, am folosit secara
ReplyDeleteEu nu l-as numi tupeu ci curaj + dragoste pt. familie :) si apoi secara.. da.
ReplyDeleteC.A, multumesc pt mesaj, ma ajuta sa aud marturii din astea.
La tara crescuti copiii cu vaca in curte niciodata nu sta familia sa fiarba 20 de Kg pe zi. Pur si simplu ar fi foarte greu.
ReplyDeleteDin punctul de vedere al organismului este de asemeni altceva pentru copilul crescut la tara sau pentru cel tinut in apartament. Aici, este pur si simplu chestie de alegere a parintelui . Fiecare stie ce face insa.