Friday, January 4, 2013

De Anul Nou

Ultimele zile le-am petrecut cu Elena la 40C. De abia azi, 3 ianuarie, se contureaza ceea ce banuiam: rubeola.  Timp de 48 de ore a oscilat intre 38,5 si 40 grade, cu toate impachetarile si cu tot paracetamolul administrat. Am avut indoieli si in legatura cu antibioticul, pentru ca ea avea o usoara tuse anterioara bolii,  care a devenit productiva pe parcurs. La setoscop insa, nu auzeam nimic in neregula.A fost foarte greu, mai ales ca eu nu sunt deloc curajoasa in realitate si ma topesc de mila copilului bolnav. Halal doctorita!

Chiar in seara cand a debutat febra am fost intr-o vizita si am primit in mod providential imprumut o carte: "Cum sa-ti cresti copilul? In pofida doctorului tau"  Titlul este indraznet dar cartea e scrisa de un pediatru batran, deci contine informatie de buna calitate. Nu am apucat sa citesc decat capitolul despre febra, dar m-a ajutat sa trec mai usor peste starile febrile ale Elenei.

  • majoritatea febrelor sunt cauzate de infectii bacteriene sau virale pe care mecanismele naturale de aparare ale organismului le pot depasi fara nici un tratament
  • nu imbracati prea gros copilul ca sa evitati supraincalzirea 
  • nu exista o proportionalitate intre valorile temperaturii corporale si gravitatea bolii
  • febra de cauza infectioasa nu creste inexorabil si nu va depasi niciodata 42C
  • scaderea febrei cu medicamente sau prin metode fizice (frectii, impachetari) nu sunt doar inutile, ci mai degraba contraproductive 
  • un pericol real este reprezentat de deshidratare, deci oferit-i copilului lichide: ceaiuri, sucuri de fructe, apa,  supa strecurata etc. (Elena refuza lichidele, asa ca am folosit seringa de Nurofen ca sa o fac sa bea)
  • partea care mi-a placut cel mai mult, in care febra e privita ca " o binecuvantare" explica pe scurt ce e cu mecanismele febrei si puncteaza o chestiune interesanta: in timpul acesta fierul e retras din sange, ca nu cumva sa fie folosit de germeni pentru multiplicare, si... stocat in ficat. Deci in timpul febrei organismul se protejeaza de anemia de cauza infectioasa.
  • ar trebui sa lasam febra sa-si urmeze cursul, fiindca scaderea ei incetineste procesul natural de vindecare, desi temporar copilul pare ca se simte mai bine
  • daca dragostea parinteasca ne indeamna totusi sa luam masuri, cea mai indicata este tamponarea corpului cu un burete inmuiat in apa calduta. In cazul acesta scaderea temperaturii se produce prin evaporare
  • febra din cadrul infectiilor bacteriene sau virale nu afecteaza permanent creierul
  • febra crescuta in sine nu da convulsii, acestea sunt rezultatul unei cresteri prea rapide a temperaturii (cand ati sesizat ca micutul are temperatura riscul cel mare al producerii convulsiilor a trecut deja)
  • in cazul convulsiilor (care nu dureaza in mod obisnuit decat cateva minute) nu intrati in panica, pozitionati copilul pe o parte, feriti-l de loviturile la cap, plasati-i intre maxilare un obiect care sa-l impiedice sa-si muste limba, suficient de mare ca sa nu poate fi aspirat si sa cauzeze obstructie respiratorie.

5 comments:

  1. La mine temerea mare in privinta febrei e legata de convulsii. Nu stiu cat de bine m-as comporta, cat de rapid as reactiona, etc.
    In ultimele luni ale anului trecut, am reusit performanta de a trece cu mijlocia si mezina prin niste episoade febrile, timp de 48 ore pentru fiecare, dar nu simultan. Asta e inceputul meu si atat am putut duce. Nu m-am mai panicat, m-am dus la medic doar cu mijlocia, dar n-a vazut nimic in neregula, motiv pentru care am evitat antibioticul. Cu mezina, desi era alt moment, n-am mai ajuns la medic, am simtit ca e virala infectia. Este incredibil cum se dezvolta si evolueaza "simtul" asta al mamei!

    ReplyDelete
  2. Da, se dezvolta...
    Eu am ajuns in spital cu primul copil la aceeasi varsta, cu acelasi diagnostic.
    Acolo am primit antibiotice (in urma carora a avut scaune modificate ca aspect multa vreme dupa terminarea episodului acut) si antitermice pe care nu i le-as fi dat acasa (alcocalmin inj). Eruptia a aparut abia in a opta zi de febra din cauza administrarii antiinflamatoarelor (Nurofen)

    ReplyDelete
  3. Ce bine mi-a picat postarea asta!...
    Chiar daca sunt la al 8-lea copilas de-abia de curand am priceput si eu cum e cu febra asta.
    As dori sa stiu daca ati citit cartea in romaneste? Am auzit si eu de ea dar doar in engleza. As vrea sa mi-o cumpar.
    Multumesc.
    Anca M

    ReplyDelete
  4. Inseamna ca ai copii sanatosi Ma bucur pentru tine si de tine, ca mama a 8 copilasi.
    Am primit imprumut o editie in engleza. Nu stiu mai multe. Vezi pe blogul Cristelei Georgescu daca poti afla informatii suplimentare.

    ReplyDelete
  5. Va recomand siteul acesta de unde puteti cumpara cartea: www.bookdepository.co.uk
    Au preturi bune si transportul este gratuit. Eu mi-am cumparat-o deja. Tot de aici am luat si Fascinating Womanhood.
    cu stima, Alina

    ReplyDelete