Wednesday, November 25, 2015

Sa ma mai enervez...

...pe lucrurile strambe care se intampla in scolile copiilor mei, sau sa le consider implicite unei societati decazute?

Azi, la ora de dirigentie, la clasa fetei mele celei mai mari au venit doua studente la medicina, una de anul intai si una de anul trei, si au facut educatie sexuala tinerilor elevi. Dirigintele a plecat din clasa, din pudoare, plictiseala sau in semn de dezacord, nu stiu. Pe mine, ca parinte, nu m-a intrebat nimeni daca sunt de acord cu aceasta "activitate extracuriculara".

E totusi un liceu cu pretentii. Daca tot se apuca de asa ceva, ar fi putut aduce pe cineva care sa gandeasca o expunere potrivita varstei. Fetele cu pricina au insirat si ele ce au conspectat fara sa gandeasca o clipa cui se adreseaza. Au vorbit si de legarea trompelor desi nu poate fi in nici un caz o varianta pentru o femeie care nu a nascut niciodata. Nici anticonceptionalele luate regulat de la 15 ani ca sa te poti distra cand vrei nu raman fara consecinte pe termen lung.

Au sugerat ca e deja tarziu sa-ti incepi viata sexuala la 15 ani, facand referire la varste mult mai mici: "clasa a cincea, a sasea". Informatia asta o au probabil de prin carti cu statistici americane. In clasele copiilor mei cei mai multi nici macar nu au prieten, nicidecum sa se gandeasca mai departe.

Incidentul de azi face parte dintr-o suita de dezamagiri pe care mi le-a provocat acest liceu atat dpv al colectivului de elevi (dintre care unii chiar ii binecuvanteaza pe colegii lor cu "Satana fie cu voi") cat si al tinutei morale a profesorilor (de ex la logica la lucrare s-a dat o problema "cu popi si draci").

:(

Tuesday, November 24, 2015

Pozitii inedite...

...la rugaciune cu copiii mici. Imi pare rau ca n-am de fiecare data fotografi amatori, ca ar iesi ditamai albumul.
In imaginea de mai sus era in derulare un acatist al sfintei Ecaterina, in timp ce Gheorghita citea o psaltire mica si trebuia fatait pe gymball ca sa mearga rugaciunea mai cu spor :)

Saturday, November 21, 2015

Unt de arahide

cumparat online, 45 lei/kg
cutot cu taxe de transport
Vazand in ce ritm se mananca in post, m-am gandit ca ar fi mai avantajos pt mine sa-mi cumpar o masinarie care sa produca asa ceva si am achizitionat-o online:
70 euro
Face mult zgomot, se curata greu, e mai mica decat mi-am inchipuit si nici nu marunteste bine arahidele. O sa o returnez cat mai repede.
De-abia dupa ce m-am fraierit cum am scris am incercat robotul de bucatarie cu arahide cumparate din mall la 16 lei/kg si prajite de mine.
cu putina rabdare, la turatie maxima
Rezultatul a fost mai aromat decat cel din comert, poate nu la fel de fin, insa cu o textura acceptata fara comentarii de copii. E delicios in sandvisuri in combinatie cu mierea sau fructele dulci.
sanatos

Friday, November 20, 2015

Un suport...

...pentru calendarele bisericesti pe care le imparte preotul credinciosilor cand trece cu icoana nasterii Domnului pe la casele lor in ultimele zile ale postului Craciunului. Mi s-a parut cea mai buna solutie pentru a nu deteriora filele delicate ale calendarelor (de obicei se indoaie in plasa si se umezesc daca ninge).  Tubul din imagine se poarta pe umar. O sacosa de plastic e mai incomoda fiindca trebuie tinuta in mana.
L-am folosit si pentru litografii cu icoane, agatat in portbagaj de o tetiera a ultimei banchete.
Se gaseste la librarii si e destinat transportului planselor mari de desen.

Wednesday, November 18, 2015

Electrocasnicele mele...

...au imbatranit. Incerc sa le prelungesc viata carpindu-le, ca sa nu ma lansez in noi cheltuieli.
Filtrul de la aspirator s-a distrus si am taiat altul dintr-un burete banal de vase

Capacul robotului de bucatarie e plesnit, dar rezista eroic la turatii mari lipit cu superglue:

Ca sa fac sandvisuri in acest aparat stravechi cu teflon imbatranit si pe alocuri decojit folosesc fasii de hartie de copt in interior
Masina de spalat se reimprospateaza cu 2l otet pusi inauntru la program 95 grade si lasati in masina pana a doua zi. Feonul e sifonat de cand cineva istet a incercat sa-si usuce papucii bagandu-l efectiv inauntru si lasandu-l asa pana a mirosit a plastic incins. La capitolul laptop nu cred sa avem vreunul fara bube. Singurele care nu m-au suparat cu nimic pana acum sunt frigiderele.

Sunday, November 15, 2015

Burta de vitel...

...se curata ff usor fara var nestins, sare, malai, bicarbonat sau alte trucuri, ci oparita putin inainte si apoi razuita cu o lingura.
Eu am procedat asa: am decongelat burta necuratata, am portionat-o in bucati pe care le-am asezat cu mucoasa in sus in chiuveta. In cana electrica am incalzit apa la 90 grade si am turnat cate putina peste partea maronie a stomacului, avand grija sa nu oparesc decat cateva secunde fiecare zona. Am curatat apoi cu lingura asa cum se vede in filmulet si s-a desprins cam cum se detaseaza cuticula de pe pipota de pui. Am mai curatat-o cu un cutit si pe spate de grasimea nedorita ramanand doar un strat muscular fin. Ciorba am pregatit-o dupa reteta asta.
Vitelul acesta a fost inca un moft care mi-a fost implinit fara sa caut eu: imi doream pentru copii carne de vita "bio" inainte de a incepe postul Craciunului. Fara sa intreprind nimic in sensul acesta am primit un telefon de la cineva care cauta clienti pt un vitel. E a n-spea coincidenta din viata mea :)

Saturday, November 14, 2015

Imobiliare

N-am mai scris pe blog de ceva vreme...
Imi pierd timpul pe olx, cautand apartamentamente si case si mergand apoi la vizionari. Gasisem ceva potrivit pentru noi dar nu s-a concretizat nimic. Am facut mari eforturi duhovnicesti sa nu ma tulbur si sa vad voia lui Dumnezeu in ceea ce mi s-a intamplat.

Printr-o cunostinta am ajuns la o doamna care avea un apartament imens  (180 mp) in zona pe care o vreau eu (aproape de mama si de scolile copiilor). Cerea pe el 100000 euro. Eu as fi realizat suma aceasta doar prin doua vanzari imobiliare: apartamentul in care stau si o garsoniera din Bucuresti a parintilor mei. Altminteri nici o banca nu ne considera clienti eligibili si nici de economii considerabile nu dispun.

Doamna respectiva avea de multa vreme apartamentul scos la vanzare, dar nu avea pe nimeni interesat. Tot cautand pe olx mi-am dat seama de ce: am gasit un anunt pus prin agentie la acest apartament si pretul initial era de 150000 euro. Nefiind cu imbunatatiri recente, nu-si merita aceasta valoare. Agentia insa neglijase sa tina legatura cu batrana si nu stiau ca lasase pretul atat de jos.

La vizionare m-am inteles cu doamna respectiva sa ma astepte pana vand si eu la randul meu si i-am si spus ca am o familie numeroasa, iar spatiul ei s-ar suprapune perfect cu nevoile noastre. A fost de acord si chiar m-a asteptat cateva luni. S-ar putea nici sa nu fi avut alt client in afara de mine si acesta sa fie motivul parutei amabilitati.

Tot discutand cu o fina de-a mea, care cauta si ea un loc in care sa se mute, i-am zis toate acestea. Fara sa-mi spuna nimic, s-au dus si ei sa vada apartamentul, de data aceasta prin agentie. Cu ocazia asta s-a trezit si agentul imobiliar (care daduse uitarii locatia cu pricina) ca batrana a lasat pretul neobisnuit de mult. Au fost facute rectificari si pe olx si cererea s-a diversificat si mai mult. Finul meu mi-a spus de abia dupa aceea de vizita lui la apartament si s-a exprimat cam asa: "Nasa, daca vrei sa cumperi, bine, daca nu, il iau eu". Mi-ar parea rau sa nu-l luam nici noi, nici voi." Eu l-as fi luat, dar nu aveam lichiditati. Garsoniera nu-si gasea nici un cumparator dintre zeci de persoane care s-au perindat la vizionare.

Vazand ca are altenative, batrana s-a saturat sa ma astepte. M-a sunat si m-a anuntat ca intelegerea noastra a luat sfarsit. De cum am primit telefonul ei, parca s-au dezlegat toate: au vandut ai mei garsoniera si am gasit si eu client cu cash. Degeaba insa: de acum batrana nu mai voia sa auda de noi fiindca avem 7 copii si nu vrea sa-si bata joc de oamenii cu care a convitetuit zeci de ani. In lipsa altui client am fi fost acceptabili.

La nivel superficial lucrurile stau asa si trebuie sa invat sa fiu mai discreta. La nivel profund trebuie sa asimilez in practica ideea ca in tot ceea ce ni se intampla se reflecta voia lui Dumnezeu. Ma bucur din suflet ca in prezent pot spune ca nu am resentimente fata de nimeni. In incercarea asta am avut ocazia sa ma vad cat sunt de instabila duhovniceste si cat de putin lucrez porunca iubirii de aproapele.
Am avut drept calauza a mintii doua texte din Sf scriptura: "pentru ce nu rabdati mai degraba nedreptatea?" (care m-a ajutat sa nu dau pacea pe galceava  in momentele cand am considerat ca mi s-a facut o nedreptate) si "voi sunteti lumina lumii, voi sunteti sarea pamantului" (nu se cuvine sa ne coboram la conflicte pe teme materiale; pentru numele Domnului sa nu ne lasam purtati de valul patimii).

PS Tot citesc prin anunturi: "zona linistita, exclusivista". Imi doresc si eu un imobil exclusivist unde copiii sunt acceptati si iubiti ca oameni, nu priviti ca niste animale devastatoare. Astept sa vad ce randuieste Domnul: "precum sunt ochii slujnicii la mainile stapanei sale, asa sunt ochii nostri catre Domnul, Dumnezeul nostru, pana ce se va milostivi de noi".