Saturday, October 17, 2015

Pe sleau...

 ...am gasit exprimate la sf Vasile cel Mare motivele pentru care evit sa intinez mintea copiilor cu opere literare considerate a fi lecturi de referinta in mediile profane. Mai ales un copil nu poate citi detasat. Lectura are caracter formativ, de aceea beletristica cu subiect indoielnic dpv moral e cu atat mai nociva cu cat e citita la varste mai fragede.

"Nu vă aplecati sufletul îndată spre toti (scriitorii), ci, atunci când vă relatează fapte ori cuvinte ale bărbaților distinși să-i îndrăgim și să-i urmăm și, mai cu seamă, să încercăm să devenim cât mai asemenea lor, dar, cand se apropie prin imitare de nemernici, trebuie sa ne astupam urechile in privinta acestora, nu mai putin decat cum spun ei ca a facut-o Odiseu la cantecele sirenelor.

CACI OBISNUINTA CU CUVINTE RELE ESTE UN DRUM SPRE FAPTUIREA RAULUI. De aceea, de buna seama, sufletul trebuie pazit cu toata grija pentru ca nu cumva odata cu placerea cuvintelor,sa primim fara stire ceva din cele mai rele, precum cei care inghit otravurile amestecate cu miere.

Nu-i vom lauda desigur pe scriitorii care-i redau pe cei ce ocarasc, batjocoresc, fac dragoste, ori pe betivi si nici pe cei care definesc fericirea prin mese pline si cantari desfranate. In niciun caz nu vom acorda atentie celor care vorbesc despre zei, mei cu seama atunci cand vorbesc despre mai multi dintre ei si cand acestia se cearta. Caci la aceia neaparat fratele se ridica impotriva fratelui, parintii impotriva copiilor, iar acestia aduc impotriva parintilor razboi de nespus. Iar desfranarea zeilor, iubirile si impreunarile la vedere si mai cu seama pe cele ale lui Zeus, conducatorul si suveranul, cum spun ei, despre care s-ar rusina cineva sa vorbeasca pana si in legatura cu animalele, le vom lasa in seama celor de pe scena.

Acelasi lucruri am a le spune si despre istorici, mai cu seama atunci cand nascocesc pentru incantarea ascultatorilor. Nu vom imita nici arta de a minti a retorilor (ca unii ce am ales calea dreapta si adevarul vietii)" 

Citatul l-am luat din cartea lui Bastovoi "Sindromul cesafac" in care se regaseste la sfarsit cuvantul sf Vasile cel Mare catre tineri, despre cum se poate dobandi folos de pe urma literaturii grecesti.

Monday, October 12, 2015

De capul lor

il plimba pe Ghe cu caruciorul de papusi
distrandu-se toti de minune




sau:

Friday, October 9, 2015

Muzica...

...psaltica invatam de cateva luni bune. Sambata trecuta fetele au fost la strana la vecernie. In bisericuta mica erau doar cativa oameni in afara de noi. Totusi au fost emotii. Au prins insa curaj si vor incerca sa mearga si la tati la biserica sa tina strana la o sfanta liturghie. Asta ma bucura. Pe masura ce vor capata experienta, se vor putea aduna si interior mai bine. Cantarea ajuta mult rugaciunea, dar cel care sta la strana trebuie sa aiba o asezare sufleteasca buna ca sa nu se imprastie cu mintea si sa reuseasca sa fie "conectat" la intelesul a ceea ce psalmodiaza.

Tuesday, October 6, 2015

Telul...


...folosit atunci cand pun malaiul in apa e o metoda care nu da gres in obtinerea unei mamaligi fara cocoloase. Economisesc timp si efort. Altminteri trebuie sa am grija sa adaug malaiul in ploaie si sa vanez cocoloasele prin oala ca sa le zdrobesc cu lingura de lemn.

Sunday, October 4, 2015

Un pasager neobisnuit

Saptamana trecuta sotul meu a avut cinstea sa transporte o icoana a Maicii Domnului dinspre Sf. Munte spre tara. M-au impresionat cateva intamplari minunate legate de aceasta.

In primul rand rugamintea pentru transport a venit cu o zi inaintea plecarii din tara. Desi locurile din masina erau mai toate ocupate si nu se intrezarea vreo posibilitate de a incapea un colet atat de mare, doua persoane s-au razgandit in ultimul moment (fara sa stie de icoana: unul din cauza unor probleme cu serviciul, altul -socrul meu- ca-i murea un prieten) si astfel s-a facut loc.

La destinatie staretul manastirii a cerut un pret la jumatate din cat ceruse anul trecut pe aceeasi icoana staretului nostru roman (caruia nu-i venea sa-si creada urechilor la telefon).

Rezervarile grupului nostru erau facute pe un numar de 7 persoane din care mai ramasesera decat 5. In Ouranopoli au intalnit doi frati romani veniti in cautarea adevarului. Fiind pentru prima data in Sf Munte erau cam dezorientati. Maica Domnului le-a daruit calauza gratis:) Astfel s-a completat numarul de sapte oameni si a fost bine pentru toti, fara sa se iroseasca nimic.

La intoarcerea in tara, icoana a fost primita cu mare cinste de obstea manastirii. "Intamplator" in acea dimineata (nu era weekend) au venit in vizita la manastire cei doi soti credinciosi care au promis sa sustina financiar miscarea, desi par staret nu vorbise in ultima perioada nimic cu ei.

Tot acest pelerinaj a fost o marturie a purtarii de grija a lui Dumnezeu. Doar aceste intamplari au putut fi povestite in scris, dar cele mai de pret confirmari ale acesteia le-au simtit inimile celor care au fost acolo.

Vrand-nevrand...

...anul acesta l-am dus pe Grigo la gradi. Desi se descurca bine la activitati si doamna i se pare acceptabila, nu-i place sa ramana acolo nici macar pana la pranz. Chiar suferea, fiindca nu plangea numai in momentul despartirii, ci se scula si noaptea. De teama ca daca nu sunt ferma de data asta se vor reporta toate problemele in primul an de scoala, nu am renuntat la inscrierea in colectivitate.

Ca sa se mai linisteasca am negociat termenii si conditiile in care sta la gradi: il duc o saptamana da si una nu, iar pe la ora 10 i-am promis ca trec sa vad ce face. Daca nu ajung eu, am promis ca trimit pe cineva sa-l viziteze. Doamna e draguta si ne ingaduie aceste lucruri. Am discutat si cu ea si am intrebat-o de ce crede ca are reactia asta si mi-a spus ca ea crede ca-l deranjeaza galagia (fiindca mai are si alti colegi care fac adevarate crize in clasa) si ca se panicheaza cand ii vede pe altii urland. In rest, in timpul in care au de lucru cu ea, nici nu suspina.

Sincera sa fiu, daca nu plangea deloc, il duceam si mai rar. Ideea era doar sa se familiarizeze cu alt tip de disciplina si de comunicare decat acasa.