Monday, March 31, 2014

O muscatura



Ieri dupa-amiaza Ecaterina a muscat dintr-un mar. Apoi a strigat la mine:
"Mami, fii atenta ca nu ma mai doare!"
"Ce nu te mai doare?"
"Pai inainte nu puteam sa musc din mar, ca ma dureau rau dintii astia din fata. Nu stii ca imi taiam felii? Acum ma gandeam la ceva si am uitat sa nu musc, dar vad ca nu ma doare deloc..."


Pentru mine evenimentul acesta a fost o mare victorie, fiindca m-am tot luptat sa aduc cat de cat dieta noastra pe un fagas al sanatatii si fiindca am insistat  mai ales pentru Eca sa ia anumite  suplimente si sa fie mai drastica in evitarea zaharului. Astea au fost cele mai prietenoase metode prin care am aflat si eu ( de pe net) ca s-ar putea vindeca micul ei defect.

Sincer vorbind nu eram 100% convinsa ca voi reusi ceva, iar presiunea pe care o simteam cand impuneam restrictii incepuse sa fie prea mare. Deja se milogeau prea tare pentru o ciocolata, deja iritam rudele care se gaseau sa ne ofere ceva dulce cand veneau in vizita. Mica izbanda de ieri m-a motivat sa nu renunt.

Nu stiu alte femei (Heather, de exemplu a redus drastic si consumul de zaharuri din fructe sau miere, dar a reusit sa vindece spectaculos caria fetitei ei) ce vointa au, ce fel de a-si impune conceptiile legate de alimentatie in fata copiilor, dar mie mi se pare o lupta destul de grea, mai ales ca nu am intotdeauna ca aliati adultii care ma inconjoara.

Oricum, constat zilnic cat de adevarat este ca hrana este unul dintre cei mai puternici factori de influentare a starii de sanatate.

Sunday, March 30, 2014

Primul admirator :)

Ieri a batut la usa cineva. In casa eram doar eu (care sunt cantitate neglijabila momentan) si Iuli, iar ea gatea ceva si era murdara pe maini. A deschis usa cu cotul si a plecat inapoi in bucatarie crezand ca e unul dintre fratiori care a venit dupa apa sau la toaleta. Usa s-a inchis singura in spatele ei si iar s-au auzit batai insistente. S-a intors sa vada cine era si a avut parte de o mica surpriza: un baietel de cinci ani de prin vecini o astepta solemn cu un buchet de foricele adunate de prin gradinile blocurilor. I-a multumit, l-a sarutat pe capsor si l-a sfatuit sa nu mai intre in conflict cu batraneii de la parter care se ingrijesc de spatiile verzi.
Azi s-a repetat figura. Pustiul pare hotarat :)

Dadace

Elena ii spune "Cheetah" in urma vizionarii
 unor secvente cu Tarzan si cimpanzeul sau




Divergente



Mama: "Draga, daca tot te duci la concurs, pai pregateste-te, munceste!"

Eu: "Iubito, daca tot iti vei pierde timpul ducandu-te la concurs, macar nu-l mai irosi si cu meditatii si teme suplimentare"

Saturday, March 29, 2014

Un singur lucru-mi trebuieste...

Vorbind despre mama sa, gheronda Efrem Filotheitul ne arata masura ei duhovniceasca:

"...Si intr-adevar, pilda ei ma autase la postire, la priveghere, la dobandirea lacrimilor si a plansului pentru pacate. Acest suflet binecuvantat postea de trei ori pe saptamana fara untdelemn si manca doar o singura data in zi, dupa ceasul al noualea, adica dupa ora trei dupa-amiaza. Iar seara statea ore intregi inaintea unei candele mici, palngand si tanguindu-se pentru pacatele ei. Si era femeie din lume, cu barbat si copii!"

Roquefort


Thursday, March 27, 2014

Pestele meu preferat...

...gras, gelatinos, fara solzi de curatat, cu oase mari (usor de ales pt copii), carne din belsug: crapul oglinda.

Agresiune la...

...reverenda.
Ieri mi-a povestit o prietena preoteasa despre pataniile dumneaei si ale parintelui cu enoriasii consumatori de alcool: intre casa parohiala si biserica se afla o carciuma si, de fiecare data cand trec prin dreptul ei, clientii fluiera, injura si spun vorbe deocheate. Vazand ca nu sunt luati in seama, mai nou au inceput sa arunce cu pietre. Toate astea se intampla fara nici un motiv, ei nestiindu-se in conflict cu cineva si fiind nou veniti in parohie. In satucul respectiv nu exista post de politie, deci situatia e cum nu se poate mai complicata. Ti-e si frica sa mai ramai in astfel de parohii...

Cred ca nu e un caz singular. Si noi am primit mii de injuraturi, gesturi si comentarii obscene (de cateva ori s-a aruncat inspre noi cu bulgari de pamant, sticle, pietre) pe strada de la persoane absolut necunoscute (si tineri dar si batrani) care simteau nevoia sa-si verse vulgaritatile in fata purtatorului de reverenda. Daca am fi fost imbracati obisnuit sunt sigura ca nu starneam aceeasi reactie.

Ce-o fi cu acesti oameni? Or fi indraciti? I-o fi suparat vreun confrate de-al nostru atat de tare incat sa urasca toata tagma preoteasca? Nu stiu, dar e tare greu sa traim "ca oile in mijlocul lupilor".

Cum sa reactionezi? Primul impuls e sa raspunzi raului cu rau. Daca poti trece de el, lasand judecata lui Dumnezeu si iertandu-i din inima pe cei care nu stiu ce fac, atunci mergi pe calea batatorita de sfintii bisericii.

La parohie am avut si noi un om care l-a blestemat pe parinte din senin, cand a intrat in casa lui cu icoana nasterii Domnului. De Craciun, ne-am pomenit cu el la biserica cu o mana in gips, cerandu-si iertare pentru comportamentul lui huliganic. De atunci are o alta pozitie fata de credinta in Dumnezeu. Alta era intorsatura lucrurilor daca parintele meu l-ar fi pocnit sau i-ar fi intors si el vreo doua vorbe de ocara...

Wednesday, March 26, 2014

Cum ma incurajeaza ...

... cei de aproape ai mei:
"Ma simt ca la inceputul unei lungi calatorii (ma refeream la perioada sarcinii) pentru finalizarea careia nu am destula energie."
"Darga, sa nu te-aud! Calatoria de 1000 de mile incepe cu un pas!", aluzie facand la planning si / sau abstinenta.

Sugestii de mancaruri...

...super simple de post ( cand e dezlegare e mai simplu) care nu solicita nasul gravidelor si nici nu le tin mult in picioare. Cum pentru mine trigger-ul vomelor este mai ales ceapa preparata termic, secretul e sa alternez retete fara ceapa:

  • cartofi copti la cuptor/ piure
  • mei / hrisca - fierte
  • amestec mexican de legume congelate (sau doar mazare +porumb)
  • supa de linte (leguminoasele le pun obligatoriu la inmuiat cateva ore sau zile inainte)
  • iahnie de fasole (eu o fac fara sosul acela cu ceapa si fara usturoi, ci pun in ea putina ceapa cruda)
  • pasta de naut sau bobite de naut fierte si apoi sarate si prajite fara ulei
  • ciupercile se mai gatesc rapid, dar miros nesuferit
  • salata de frunze verzi (spanac, urzici sau salata verde+ulei +bulion sau lamaie)
  • varza murata (nici n-o mai fac salata, o tai mare si o rontaim asa; nu cred ca e rau sa ne punem putin dintisorii la treaba)
  • salata de sfecla rosie coapta
  • masline negre/ verzi
  • o data in postul asta am facut paste cu bulion si cu soia granule (desi n-o recomand fiindca e ultra-procesata) 
  • pastele pot fi preparate si ca desert cu nuca macinata si miere
  • paine + miere / magiun 
  • anul acesta n-am avut zacusca deloc, dar alte dati zacusca m-a salvat la masa de seara
  • fructe
  • nuci / migdale / seminte de floarea soarelui crude si inmuiate in apa
  • uneori mai facem pop-corn sau mai mancam covrigi din aceia uscati
  • paine am reusit sa fac pana in prezent fiindca m-am incapatanat si am framantat inclusiv stand turceste in pat
  • tot zacand mai curat legume pentru alte mancaruri (de ex pentru ciorba de peste de ieri pe care am preparat-o in duet cu sotul), spal verdeturi sau cartofi in coaja, aleg fasole etc.
  • fiecare isi elaboreaza pana la urma propriile strategii de supravietuire atunci cand fizic este depasit de situatie si cred ca un schimb de experienta e intotdeauna binevenit.


Tuesday, March 25, 2014

Foto cu Elena

cu calutul


cu caciula din pomelo
bucuroasa ca a reusit sa intre singura in cada
jucaria preferata nr 2 - plastilina
la plaja in casa
(de obicei tine creionul normal dar asa am prins-o aici)
motata de surori
cele mai iubite jucarii: un borcanel cu nasturi multicolori
 si o papusa de portelan

Etiologie...

Pe Eca o incepe sa o doara capul la scoala, la prima ora de curs. Se plange la doamna si o convinge sa o duca la cabinetul medical. Acolo doamna doctor o examineaza atent: febra n-are, de mancat, a mancat de dimineata, cu dantura e ok, urechile nu par a avea probleme. Ii da un paracetamol si o trimite inapoi in clasa. Fie-mea trece intai pe la toaleta unde se aranjeaza putin in oglinda dupa consultatie si... stupoare... durerea de cap dispare ca prin minune cand isi da cordeluta jos ca sa-si prinda parul din nou :)))
I-am zis acasa un banc pe care l-am auzit cand eram mica: "Domnule doctor, ma doare ochiul cand beau ceai..." "Scoate lingurita din cana inainte sa bei..."

De acasa


Azi n-am fost la biserica, dar copiii si-au facut singuri o bisericuta acasa si au citit din Psaltire.

Monday, March 24, 2014

Daca aveti printre apropiati...

...o gravida care se simte rau si nu are alt sprijin, ati face o mare milostenie sa jertfiti din timpul vostru ca sa o ajutati la treburile zilnice.

Spre exemplu eu nu pot sa gatesc, nu pot spala obiectele sanitare, nu pot schimba scutece murdare, nu pot sta multa vreme in picioare ca sa fac ordine (de fapt imi cam fac veacul in pat ca sa nu vomit nonstop). Din fericire sotul si copiii reusesc sa suplineasca lipsa mea de energie, astfel incat caminul nostru arata cat de cat decent. Periodic vine si mama care mai retuseaza cu mana de femeie ceea ce ei scapa din vedere.

Nu vreau insa sa imi amintesc de primii ani de casatorie cand copiii erau mici si consortul mult mai putin priceput. Sarcina era pentru mine un calvar si pentru copii o perioada de austeritate culinara.

Repet: daca vreti sa faceti o fapta buna in acest post, luati in consideratie ca puteti usura din povara aproapelui si in acest mod. Poate sprijiniti familia respectiva ducandu-le un cos cu o masa de pranz, luand un copil mai mare de la scoala, facand cumparaturi pentru ei sau platindu-le facturi, iar daca sunteti mai familiari puteti sa va implicati in menaj, babysitting cu ceilalti copilasi, sau chiar facand un masaj gravidei suferinde.

Sunday, March 23, 2014

Ce parere are Kuhne...

despre raul de sarcina?

"Nu gasim nicaieri in natura ca animalele din pricina facerilor sa slabeasca, sa se urateasca sau sa se deformeze. Cum se intampla la oameni? Putin imbucurator. Aproape regulat incep femeile dupa intaiul copil a imbatrani sau a se umfla in pantece. Si pentru aceasta e de vina sarcina, facerea si alaptarea copilului? Dupa fiece facere cele mai multe femei se tot slutesc, desi din alte puncte de vedere imprejurarile le sunt prielnice felului de viata.
Sa aratam insa din pricinile acestui fenomen: nicaieri in natura nu vedem ca dupa zamislire sa aiba femeia impreunare cu barbatul. Fuge de el cu hotarare. Asa cer legile naturei. Actul sexual are ca scop fecundarea si niciodata numai placerea. In vremea lui are loc gramadire de sange la aceasta parte, care, cand femeia este insarcinata, are inraurire vatamatoare asupra fatului. Dar intr-un chip mult mai daunator lucreaza asupra mumei, deoarece natura se sileste sa departeze orice inraurire rea de la fat.

Despretuirea acestei legi naturale se arata la femei prin perderea repede a puterilor de vieata si are ca urmare directa acele insotitoare rele ale sarcinei: varsaturi, rautate, dureri de dinti, schimbarea coloarei fetei, fierbinteala, inclinare spre nebunie, spre plans, atatarea nervilor, dezgust pentru mancarurile obisnuite. 

Uneori aceste fenomene sunt si din pricina incarcarii mostenite."

Friday, March 21, 2014

Tot nutritie...

Nu ma pot abtine sa-l postez :)

Marsul pentru viata...

...este o metoda moderna de a atrage atentia asupra unei idei. Nu stiu insa ce rasunet va avea efectiv in vietile celor de langa noi.

Drept sa spun, din cate cunosc eu, la noi in oras situatia e destul de descurajanta. Cunosc doua familii de mireni care au infiat copii (una 4, alta unul singur), dar am intalnit mergand la biserica vreo trei familii care nu pot avea prunci de ani de zile, dar nu se incumeta sa adopte... Cat despre preoti, nu stiu decat unul care a infiat un copil si numar pe degete familiile celor cu mai mult de doi copii.

Mai mult decat un mars clasic e nevoie de un mars al rugaciunii pentru ca Dumnezeu sa sensibilizeze inimile oamenilor.

Eu voi marsalui pentru viata de acasa, din pat :)

Tuesday, March 18, 2014

Tahini

Daca se inmoaie susanul in apa cateva ore ii dispare gustul amar si putem sa nu-l prajim. Evident gustul  nu e acelasi.

Saturday, March 15, 2014

Din carausie...











Si un gand  care mi se confirma odata cu fiecare Sf. Impartasanie: omul care conlucreaza cu Dumnezeu prin Tainele Bisericii este total diferit, ca putere de a lucra binele, de cel care incearca sa traiasca in mod corect fara sa-si traga seva din Vita cea adevarata... E o mare bucurie sa constati ca primesti in dar forta de a fi mai bun, mai rabdator, mai iertator, mai tare in credinta. Psihologia necrestina habar nu are de acestea, ci diseca modelul omului lipsit de har si ne propune solutii fragile pentru atingerea armoniei in relatia cu semenii si cu noi insine.

Friday, March 7, 2014

Rebeliune

Niste prieteni se confrunta cu urmatoarea situatie: copilul lor in varsta de 5 ani (trecuti fix :) a fost crescut la tara, la curte, de catre bunicii materni. A fost adus acasa la pariniti (in oras, la bloc) pentru a merge in colectivitate. Desi s-a acomodat mai greu, tanjind dupa libertatea de pana atunci, a acceptat sa fie dus la program la gradinita. In ultimul timp insa nu mai vrea deloc acolo, fiindca educatoarea a inceput intens sa lucreze fise didactice si insista mult pe scris. Pustiului nu i-a placut deloc ca activitatile au fost virate de la joaca spre buchiseli seci de linii si bastonase.

Dupa o perioada in care si-a manifestat moderat lipsa de cooperare cu educatoarea, a fost etichetat drept copilul problema al gradinitei (parat si la scoala cu care gradinita are parteneriat pentru ca atunci cand va intra in clasa intai invatatoarea sa stie cu cine are de-a face) si s-a elaborat o strategie bilaterala (acasa si in institutia de invatamant) de disciplinare, baiatul a rabufnit deunazi fata de doamna educatoare intr-un mod care, mie uneia, nu mi s-a parut deloc deplasat:

"Nu-mi place de tine. Te-ai facut o rea. Mai stii cand ne jucam impreuna, cantam si desenam, cand ne citeai povesti? Nu mai vreau sa vin pe-aici, sa ma chinui tu cu foile tale..." Apoi, intorcandu-se catre colegi intreaba cu lacrimi in ochi:
"Voua va place, mai, ce ne da sa facem?"
Interesant este ca ceilalti nu au raspuns nimic, desi nu prea cred ca sunt incantati de scris in sine.
Pareri? Solutii?

Nebunie

Una dintre reactiile cunoscutilor la vestea ca sunt insarcinata cu al saptelea copil a fost: "Esti nebuna!" Nu prea aveau de ce sa se mire, doar nu-si inchipuiau ca mi-am schimbat principiile de viata tocmai acum ... Nu ma deranjeaza prea tare. Daca este pentru Dumnezeu, sa fie si nebunie.

Mereu m-am simtit inspirata de doua pasaje din viata sfantului Teofil, nebunul pentru Hristos, si anume de felul in care sfantul se urca pe magarus cu spatele spre directia de mers, lua o Psaltire si se ruga, iar animalul il ducea singur acolo unde era randuit de Dumnezeu sa ajunga si de raspunsul lui invariabil la hotararile staretului: "Pasii mei indrepteaza-i dupa cuvantul tau si sa nu ma stapaneasca nici o faradelege"(Ps 118,133).

Cam asa ar trebui sa fie si viata femeii crestine, sa fie condusa prin rugaciune si lasare in voia Domnului, nu dupa voia proprie, slujind ambitiilor desarte si comoditatilor.


25.Pentru că fapta lui Dumnezeu, socotită de către oameni nebunie, este mai înţeleaptă decât înţelepciunea lor şi ceea ce se pare ca slăbiciune a lui Dumnezeu, mai puternică decât tăria oamenilor.
14.Omul firesc nu primeşte cele ale Duhului lui Dumnezeu, căci pentru el sunt nebunie şi nu poate să le înţeleagă, fiindcă ele se judecă duhovniceşte.
18.Nimeni să nu se amăgească. Dacă i se pare cuiva, între voi, că este înţelept în veacul acesta, să se facă nebun, ca să fie înţelept.
19.Căci înţelepciunea lumii acesteia este nebunie înaintea lui Dumnezeu ( I Corinteni)

Cutiute




Tuesday, March 4, 2014

Ecuatie

Un obiect mic de plastic + 3 picaturi urina + emotie = multa bucurie + un fior de teama
Suna prozaic, dar, pe scurt, asta este :)

Saturday, March 1, 2014

De bine/ de rau

Maria s-a calificat la nationala la limba romana.

Sper sa nu fie in detrimentul cresterii duhovnicesti, desi slabe sunt sperantele ca mandria sa nu fie gadilata catusi de putin.

De-asta nici nu m-am extaziat cand am primit vestea si am fost interpretata gresit. Sigur ca ma bucur ca e istetica si silitoare, dar concursurile sunt pentru mine confirmari si, spre deosebire de profesori, eu nu am nevoie de punctaje, mariri de salariu sau renume de pe urma ei.

Ea mi-a reprosat ca toti o apreciaza, doar eu nu. Eu o iubesc, nu o apreciez. Nu are nevoie de performante deosebite ca sa insemne ceva pentru mine.


Cuvant desert

Saptamana aceasta tati a fost plecat iar noi am avut in plus fata  de programul obisnuit si grija masutei cu martisoare.


Ca sa ne putem descurca am chemat o batrana de la parohie ca sa ma ajute la menaj.
La sfarsitul saptamanii, pregatindu-se sa plece, mi-a spus:
" Uitati-va pe-aici, sa nu ziceti ca v-am luat ceva de prin casa."
Nu ma asteptam sa-mi zica asta, mai ales ca nu e prima oara cand colaboram si am incredere in ea, altfel n-as fi chemat-o. I-am raspuns in gluma, desi eu nu sunt prea sugubeata de felul meu:
 "Aaa! Cred ca mata' mi-ai luat plastilina!"
Nici n-am terminat bine de zis, ca batrana s-a si pus pe plans si a inceput sa se dezvinovateasca. Degeaba am incercat eu s-o dreg, sa-mi cer iertare si sa-i explic c-a fost o gluma. A plecat suparata.

Vă spun că pentru orice cuvânt deşert, pe care-l vor rosti, oamenii vor da socoteală în ziua judecăţii. (Mt. 12, 36)