Sunday, October 27, 2013

Ceasul biologic

Daca nu se poate vizualiza mai jos puteti incerca aici

Lumina

Rugaciunile merg altfel la lumina aurie a lumanarii. Alta e evlavia, alta e linistirea si parca altul e si chipul icoanei. Patrunsi de dulceata aceasta chiar si pruncii stau mai linistiti desi nu inteleg susurul monoton al citirii.

Siliciul

... e implicat in mentinerea sanatatii sistemului osos, a pielii, a parului, a danturii, a matricei elastice a vaselor de sange. De asta imi face atat de bine ceaiul de coada calului. Mi-am luat mai nou niste capsule cu pulbere din aceasta planta minune si as vrea si sa incerc in postul Craciunului niste fulgi de drojdie de bere.

Marturisesc ceva: deseori preocuparile mele pentru un stil de viata sanatos imi par inutile. De vreme ce stiu de unde vine cu adevarat sanatatea ar trebui sa ma centrez pe evolutia spirituala si toate celelalte ar trebui sa se adauge, nu? Sunt atatia oameni care mananca zilnic junk food fara sa-si puna probleme si care arata superb si sunt clinic sanatosi. Zestrea genetica isi spune in mod decisiv cuvantul :(

Oare purtandu-mi de grija mai mult imbunatatesc cu ceva situatia, sau doar mi se pare ca intreprind ceva? Sincer, traiesc cu mult mai multa atentie decat majoritatea cunoscutilor mei si n-as putea spune ca debordez de vitalitate comparativ cu ei. Ce-i drept, nici ei n-au 6 copii si nu au alaptat ani la rand...

Dupa perioadele de post indelungat ma simt mai usoara, dar vad ca dantura are de suferit demineralizari. Daca trec pe proteina animala pielea capului si a fetei precum si articulatiile trimit semnale dezaprobatoare. Grasimile animale nu ma deranjeaza cu nimic si nici supele de oase, care ma ajuta sa nu mai am nevoie de vesnica suplimentare cu Ca, Mg, Zn.

Poate siliciul sa fie cheia catre un metabolism al mineralelor mai prietenos cu misiunea de mamica de multi copii (mult efort fizic si muulte nopti nedormite). Altfel relatia cu cei mai dragi oameni de pe acest pamant tinde sa devina o lupta pentru supravietuire. Atat de mici suntem in ale iubirii...

Friday, October 25, 2013

Un tutorial

care ma interesa, dar n-am avut timp sa-l caut. A dat el peste mine :) tocmai acum cand m-am apucat sa tricotez niste cipici (gasit in colectia de link-uri Dulce Casa )

Thursday, October 24, 2013

Sunday, October 20, 2013

O mica schimbare...

de decor via mama: o mocheta noua, mai stilata decat fosta (roz isteric, imprimata cu fetite si animalute) , face foarte bine in convalescenta :)
Adăugaţi o legendă


Friday, October 18, 2013

Revedere

M-am intalnit la nunta lui frate-meu la biserica cu niste vechi cunostinte, care nu mai stiau nimic de mine din vremurile "bune" cand nu aveam inca 6 plozi. Vazandu-ma intr-un moment de bucurie au intrebat, mai in gluma, mai in serios:
"Ai sase copii si mai poti zambi?"
"Stii ceva, daca nu erau ei, chiar nu invatam sa zambesc."
Chiar asa, cine ma cunoaste stie ce sobra eram inainte. II era frica omului sa ma abordeze :)
de acum 11 ani
Mi-au cam plans de mila si au incercat sa ma impulsioneze:
"Haide, trebuie sa dai tot ce poti! Tu erai o eleva eminenta..."
"Dau tot ce pot, dar in alt domeniu! Se vede, nu?" si le-am facut cunostinta cu oraslele mele.
"Cum poate fi o cariera grozava sa inveti pe copiii altora regula de trei simpla si o ocupatie de mica insemnatate sa-ti inveti proprii copii despre universul intreg? Cum e un domeniu vast sa fii acelasi lucru pentru toti si in acelasi timp sa te stramtoreze sa fii totul pentru copiii pe care ti i-a dat Dumnezeu?"
Mi-a placut mult acest citat, luat de aici

.

Gaj



Dupa cum am mai scris, pare-mi-se, sotul meu a imprumutat unei familii toate economiile noastre de pe un an. Respectivii stiau cum sa se planga astfel incat sa-l sensibilizeze si au tot insistat in repetate randuri. Au facut tot felul de promisiuni mincinoase, de la luna la luna, ca ne vor returna banii. La ultima intrevedere au venit cu o propunere de a ne da ceva gaj. La oferta asta sotul meu le-a dat o replica pe care eu, in sinea mea, am etichetat-o drept deplasata: "Ce gaj, il avem pe Hristos!" (Matei 5,42)
Nu pot sa spun cat am cartit (si eu si copiii) pe fata si in ascuns impotriva fiecarui imprumut. Am zis sa fac totusi voia lui.
La ultimul drum in Sfantul Munte al sotului meu s-a intamplat ceva extraordinar:  a cunoscut un domn foarte instarit care nu are niciun copil si care a insistat sa-i ofere sotului meu un ajutor financiar. Nu i-a dat atunci pe moment banii. Abia zilele trecute ne-am intalnit si ne-a inmanat un plic. Cand am ajuns acasa si l-am deschis el i-a numarat si cand a terminat mi-a zis:
"Ei, preoteaso, numara si vezi ca ti-a dat Hristos banii inapoi!"

Wednesday, October 16, 2013

Mastita

In prezent stau tintuita la pat de o mastita cum n-am facut in viata mea: febra mare (39,5), stare pseudogripala si dureri locale. Nu-mi aduc aminte sa ma fi muscat Elena rau, dar ea are obiceiul sa ma rontaie, asa ca nu ma mir c-am patit-o.

Totul a inceput cu 3 zile in urma, in cu totul alt cadran al sanului, care s-a umplut de noduli durerosi, s-a inrosit si mi-a dat o subfebrilitate (37,6). Am facut bai Kuhne (de fapt nu am avut timp de ele si le-am inlocuit cu o compresa rece) am baut multe lichide + sucul a cateva lamai, am alaptat in continuare, am mancat de post si mi-a trecut in aceeasi zi.

Greseala mea a fost ca nu m-am doftoricit in continuare, nu m-am odihnit deloc si am mancat multa proteina animala intre timp. Problema a reaparut de azi-noapte, cum spuneam cu alta localizare, de data asta cu un tablou clinic mult mai zgomotos. Am luat azi 1/2 Paracetamol si un Nurofen. In afara de ce am intreprins la primul episod, am pus permanent cataplasme cu varza zdrobita sau Rivanol.Vad ca local totul arata mai bine: nu mai e rosu, nu mai sunt noduli, sanul e mai moale si nu ma resimt cand misc mana.

Curios e ca in ciuda acestei evolutii febra continua sa reapara cand ies din timpul de acoperire a antiinflamatorului. Si mai e ceva laptele muls are o nuanta galben verzuie. Incerc sa mulg cat pot de des pana cand se elimina mizeria si laptele devine albicios.

Am citit cate  ceva si vreau sa am curaj sa astept 48 h. Fug de antibiotice cat pot, dar daca alta solutie nu voi avea, o voi face si pe asta :)

Ziua 2: De aseara de la19.00 de cand am luat Nurofen, nu mi-a mai crescut febra (la ora 7.00 a.m.  aveam 37.1). Laptele muls in castronel alb s-a dovedit a fi cu mult mai curat. macroscopic era ca cel din sanul contralateral. De un real folos mi-a fost sa mulg dupa aplicarea de caldura pe sanul afectat. Ieri toata ziua n-am mancat decat un strugure, 6 prune, cateva linguri de hrisca fiarta fara sare si am baut 3 l de ceai. Azi vreau sa tin in continuare regim, aplicatii locale si sa imi conserv energia ca sa pot sa ma refac.
Nu am scris nimic ieri despre ceea ce am intreprins in plan duhovnicesc fiindca mi se parea de la sine inteles ca am facut rugaciuni. Am folosit si mirul de la Vatopedu (pe care il am la evlavie). La 40 grade nu prea reuseam sa ma gandesc la nimic, ba chiar ma cuprindea sentimentul deznadejdii.
Spre seara iar am facut un puseu febril la 40 si am inceput sa tusesc sec, iritativ. bine ca nu am incontinenta. Sa fie o viroza concomitenta? Sa fie diseminare hematogena? Copiii nu tusesc, cu exceptia Iulianei, care are o stare buna. Sanul e tot mai bine, doar durerile ma mai supara mai mult noaptea. Mai astept pana maine.
Ziua 3: dimineata 37.5 care a crescut progresiv. Tusea incepe sa rupa f putin. La mine acasa nu prea e rost de bolit, asa ca la pranz am luat un Augmentin. Abia acu am citit comentul Silviei care are experienta cu mastita...

Monday, October 14, 2013

O emotie

Sunt un tip prea sentimental.
De-asta m-am grabit sa-i spun sotiei ca o iubesc inca de la a doua intalnire.
Amuzata, ea a zambit timid si apoi a privit spre cer.
O parte din mine totdeauna a recunoscut ca ea e mai desteapta.
Acum imi dau seama ca stia ceva de care eu n-aveam habar.
Dupa doua luni de intalniri ne-am logodit, si dupa alte trei luni ne-am casatorit.
In tot acest timp eu ardeam de iubire la fel ca la acea intalnire la care-i spusesem ca o iubesc.
Dar cand ne-am casatorit, totul s-a schimbat.
Casatoria, mai repede decat eram pregatit, a evaporat toata emotia pe care o simteam, indiferent ce am facut eu ca sa o mentin.
Ce sa simti cand discuti bugetul cu ea? sau cand incepe o cearta? sau cand se ia de mine ca-mi pun sosetele pe jos?
Ma innebunea faptul ca sentimentul acela, care era de fapt iubirea, disparuse cu desavarsire.
(...)
A trebuit sa admit: nu mi-am iubit sotia atunci cand ne-am casatorit. Dragostea nu este o emotie. E mai degraba o actiune de a darui celuilalt, de a pune nevoile altuia mai presus de ale tale.
Ceea ce simteam inainte de casatorie era ceva doar pentru mine: o emotie in pieptul meu, pe care doream sa o simt din egoism.
De cand mi-am schimbat conceptia despre iubire sunt tot mai socat ce mesaje despre ce inseamna dragostea primesc tinerii. De la Disney la muzica si cinematografia moderna toate vand o mare minciuna: dragostea e o emotie pe care o ai inainte de casatorie care dureaza in mod magic la nesfarsit.
O natiune intreaga vaneaza emotiile pe care le aveau cand mergeau la intalnire. O natiune intreaga viseaza sa traiasca un film Disney.
(dupa acest articol)

Sunday, October 13, 2013

O bautura

... parfumata si sanatoasa, la indemana oricui: apa de fructe. Cum fac eu: las 24-48 h la macerat in apa fructele taiate bucati, cu tot cu cotoare, apoi adaug putina miere (pot pune mierea de la inceput). Altii o fermenteaza mai mult si o folosesc la dospitul painii.
cu gutui

Saturday, October 12, 2013

Lucru de mana


cipici
Parintele Efrem a cunoscut din experienta Harul pe care il aveau aceste Starete. Odata a povestit aceste intamplari despre maica Eupraxia:
"Staretul Iosif a spus monahiilor:
- Am gasit un preot bun (vorbea despre mine)
Stareta Eupraxia s-a inteles cu celelalte monahii si mi-au impletit o caciulita. Cand staretul Iosif a venit, nu a urcat la coliba sa, ci s-a dus la salina. Astfel am coborat cu totii jos. Atunci cand a coborat din barca pe tarm, m-am apropiat de el.
- Sa porti aceasta caciulita! mi-a spus el .
de indata ce am pus-o pe cap, am primit mult Har si multa putere de rugaciune. M-am aprins de iubire dumnezeiasca.
-Ce fel de fes este acesta, Gheronda? am intrebat uimit.
-Daca ai sti, imi spuse staretul, ce rugaciuni a facut stareta cand l-a impletit..."
(Saretul Efrem Katunakiotul, Ed. Evanghelismos,Bucuresti, 2004, p.224)

Wednesday, October 9, 2013

Metanii

In ultimul timp i-am tot indemnat pe copii sa faca metanii. Au destula energie si destul timp. Mi se pare un obicei foarte bun, fiindca nu vad metania doar intr-un canon, ca expresie a pocaintei, si fiindca e mult mai la indemana sa lucram asupra interiorului folosind forme exterioare (mai ales la copii, a caror putere de interiorizare si a caror gandire abstracta nu ajuta prea mult lucrarea launtrica). 

In plus, din cate stiu eu, nevointele de acest gen au fost ajutor de nadejde in dobandirea harului la multi atleti ai lui Hristos. Da, exista riscul ca metaniile sa fie facute formal, dar si fara niciuna nu mergem pe calea batatorita de parintii bisericii. Nu am nici un motiv sa dispretuiesc inraurirea metaniilor asupra sufletului, de vreme ce oameni inaintati duhovniceste nu au renuntat toata viata la ele, desi boala sau batranetea ii ingreuna.

Frunze

fiindca tot pictam plansa dupa plansa

trebuia sa facem ceva dragut din ele

sursa si reteta

Saturday, October 5, 2013

Cum ne spalam

...la fundulet :)
Acum cateva zile a trecut pe la noi o mamica tanara, care are numai un copilas. Intamplator (sau nu) a trebuit sa o schimb pe Elena de fata cu ea. Mi-a spus bucuroasa ca a mai a invatat ceva: cum se prinde body ca sa nu mai cada strampii (ea il punea fetitei ei pe dedesubt), cum se capseaza pe umar ca sa nu se murdareasca si cat de simplu e sa folosesti apa in loc de servetele umede la fiecare schimbare de scutec. Daca nu era reactia ei, nu m-as fi gandit ca poate fi cuiva de folos sa vada lucrurile astea in direct. Prin urmare am fotografiat cateva secvente din acest procedeul banal.
Eu nu as folosi servetele nici daca n-as avea apa curenta, atat mi-e de sila de substantele cu care sunt impregnate si de parfumurile lor. Un lighenas mic substituie cu succes chiuveta. Daca apa nu e calda nu pun jetul direct pe copil, ci doar umezesc mana ca sa-l curat. Daca intampin problema asta cu scutecul in magazine folosesc toaleta de acolo, fara sa o ating cu piciorusele de chiuveta, bineinteles. In parc exista robinete de apa... Chiar si cand sunt in excursii mai lungi cu masina am la mine o sticluta de apa pe care o folosesc pentru igiena bebelusului.








Friday, October 4, 2013

Ghici unde...

... se desfasoara prima activitate extracuriculara la clasa uneia din fetele mele?
La sinagoga, probabil ca sa afle copiii mai multe despre holocaust.
Interesant este ca nici o diriginta nu s-a gandit vreodata sa invite pe cineva sa vorbeasca despre martirii din inchisorile comuniste, desi sunt mai aproape de noi si ca timp, si ca neam, si ca religie.

Oricum, cred ca elevii nu sunt prea curiosi in legatura cu niciuna dintre teme :)
Dac-as mai fi eleva m-ar interesa, de exemplu, sa merg cu profa de bio la padure acum dupa ploile astea si sa invat care sunt ciupercile comestibile din zona noastra, eventual sa facem si un gratar cu ciupercile gasite. As intitula activitatea "Tehnici de supravietuire" fiindca descoperim o sursa de hrana bogata in proteine si absolut gratuita.

Balonase


















Ne-am inspirat din aceasta postare , dar nu ne-a iesit mai nimic, fiindca foloseam detergent eco si nu era asa spumant :(
Am schimbat detergentul si am incercat si alta reteta mai simpla. Nu au avut rabdare sa iesim afara, asa ca am sacrificat sarmana mocheta. Nu ies la fiecare incercare asa mari si cele gigantice nu apuca sa se desprinda de cadrul patrat ca sa formeze baloane plutitoare, dar oricum, sunt spectaculoase.